Cu sturionul la Ministerul Agriculturii

"Poftiti la sturion! Poftiti domnule, e bun prajit si are o gramada de icre!". Asa au fost imbiati in aceasta dimineata trecatorii din fata sediului Ministerului Agriculturii. Contrar aparentelor, tinerii vanzatori nu erau niste comercianti ambulanti de peste, ci reprezentantii mai multor ONG-uri de mediu, care au decis să protesteze intr-o maniera inedita impotriva legalizarii pescuitului unor specii aflate pe cale de disparitie.

"Pentru voturi si bani, deputatii au facut un act de braconaj si au permis pescuirea sturionilor. Ei au modificat reglementarea care a interzis initial pescuitul comercial pentru o perioada de zece ani, incepand cu anul 2006, in scopul conservarii speciilor de pesti pe cale de disparitie", a declarat Liviu Mihaiu, membru fondator si presedinte onorific al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

La "Targul de sturioni" organizat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta si WWF Programul Dunare Carpati Romania, bucurestenii au putut admira pesti din specii amenintate cu extinctia. Si pentru ca prezentarea e o tehnica de marketing, ONG-istii deghizati in vanzatori au inserat pestii intre firele unei plase si printre fotografiile agatate de gard ale unor membri din Camera Deputatilor, care au contribuit la legalizarea pescuitului comercial. Intrebati de curiosi cat costa un peste, ONG-istii s-au limitat la a spune ca pretul sturionului este ”inestimabil”, dar ca pe piata neagra valoreaza zeci de milioane de euro.

"Baietii cu 4 case au dat ‘verde’ iar la plase"

Legalizarea pescuitului sturionilor in scop comercial a fost aprobata de deputati la sfarsitul lunii septembrie 2009. Astfel, dupa trei ani de absenta de pe piata libera, specii precum nisetrul, morunul, cega, pastruga si viza pot fi din nou cumparate fara restrictie, "gratie" membrilor Comisiei pentru Administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor. Acestia au votat favorabil, la sfarsitul lunii septembrie 2009, Legea 317 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, legalizand astfel pescuitul sturionilor in scop comercial.

"Speciile de sturioni inregistreaza un declin constant, in ultimele decenii cantitatile pescuite scazand de la 300 de tone in anul 1960 pana la aproximativ sase tone in 1994, fara a tine cont de capturile de braconaj. Mai mult, in doi ani, au fost capturate doar doua exemplare de nisetru", a explicat Liviu Mihaiu. El a mentionat ca disparitia sturionilor din Delta Dunarii va provoca un dezechilibru de acvafauna si va afecta turismul in zona.

"Lupta de gherila continua. Am depus scrisori la Comisia Europeana, la Presedintie si la UNESCO si speram ca vor exista amendamente la aceasta lege", a mai spus presedintele Asociatiei Salvati Delta.

Potrivit organizatorilor, la finalul evenimentului, exemplarele de sturion vor fi trimise autoritatilor, impreuna cu o scrisoare de protest, semnata de 51 de organizatii neguvernamentale de mediu, in care se solicita modificarea legislatiei.

Specii periclitate si vulnerabile

Dintre speciile de sturioni care traiesc in apele Romaniei, referatele stiintifice arata ca viza este specie critic periclitata, nisetrul, morunul si pastruga sunt specii periclitate, iar cega este considerata specie vulnerabila.

Pescuitul sturionilor in scop comercial a fost interzis in Romania in anul 2006 prin ordinul comun al ministrilor Agriculturii si Mediului, pentru o perioada de zece ani. Masura a fost impusa de declinul constant inregistrat in randul populatiei de sturioni din apele de pe teritoriul Romaniei.

Text: Raluca Petrescu / Green Report

spot_img

Ultimele știri