CSAT a aprobat reorganizarea sectorului energetic

CSAT a aprobat, in sedinta de joi, reorganizarea in cadrul Ministerului Economiei a doua companii cu portofoliu mixt de centrale, conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, citat de Mediafax.

"In cadrul sedintei, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a prezentat masurile pentru reorganizarea sectorului de producere a energiei electrice din subordinea ministerului, avand ca obiectiv cresterea sigurantei si a securitatii in alimentarea cu energie. CSAT a aprobat reorganizarea in cadrul ministerului a doua companii cu portofoliu mixt de centrale", mentioneaza comunicatul Presedintiei.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a declarat ca proiectul de infiintare a celor doua societati energetice nationale, Electra si Energetica, a fost prezentat, joi, in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) si va intra in dezbatarea Guvernului saptamana viitoare.
"Acum doua saptamani proiectul nu avea toate avizele. Astazi (joi – n.r.) a fost prezentat in CSAT, iar saptamana viitoare va intra in dezbaterea Guvernului, cu certitudine", a declarat Serban.

Prima sedinta din 2010 a CSAT a avut loc joi la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi figurand stabilirea programului din domeniul apararii si sigurantei nationale pentru anul 2010.

Autoritatile vor sa reorganizeze sistemul energetic prin comasarea in doua entitati a celor mai importante companii de productie a electricitatii si de extractie a carbunelui, controlate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Surse oficiale au declarat la 8 ianuarie, ca Guvernul a decis sa amane avizarea celor doua companii, dupa ce ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a solicitat MECMA sa opereze o serie de modificari de natura juridica in actul normativ care infiinteaza cele doua entitati.

Prima companie nationala, denumita Electra, va avea in structura complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Ramnicu Valcea, Sibiu si Targu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. In urma proceselor de divizare si fuziune, Hidroelectrica isi inceteaza existenta.

A doua companie nationala, denumita Energetica, va fi infiintata prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti din cadrul Termoelectrica si va avea in structura sucursala Paroseni si Termoserv Paroseni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, precum si parti din Compania Nationala a Huilei, care se divizeaza.

Consiliul Concurentei a inceput o investigatie pe piata energiei pentru a determina efectele deciziei Guvernului de infiintare a celor doua companii energetice nationale asupra mediului concurential.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri