Cronica Romana: Statele dezvoltate trebuie sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera!

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a cerut, ieri, statelor dezvoltate industrial sa accepte reduceri substantiale de 25-40% ale emisiilor de gaze cu efect de sera (GES), in cursul urmatoarelor decenii, nivelele si orizontul de timp urmand sa fie negociate la viitoarea conferinta climatica din 7-18 decembrie, de la Copenhaga.

Intr-un discurs in fata Parlamentului grec, liderul ONU a spus despre negocierile pentru acordul care trebuie sa inlocuiasca, dupa 2012, Protocolul de la Kyoto, ca sunt “complexe”, subliniind, insa, necesitatea ca statele sa accepte un aranjament “complet, echitabil, echilibrat si constrangator” in privinta reducerii emisiilor. El a recunoscut ca este putin probabil ca la Copenhaga sa se ajunga pana la semnarea propriu-zisa a unui astfel de acord, insa, a dat exemplul reuniunii pregatitoare de la Barcelona, unde reprezentantii a 180 de state sunt reuniti pentru a aborda chestiunile majore ale viitorului acord.

Discursul lui Ban Ki-moon de la Atena survine la numai o zi dupa ce SUA au reluat una dintre pozitiile fostei Administratii Bush, care a blocat orice negocieri pe tema protocolului de la Kyoto, si a succesorului sau de dupa 2012. SUA au cerut miercuri marilor economii emergente, si in primul rand Chinei, sa-si asume un angajament serios pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, avertizand ca in caz contrar, un acord va fi imposibil de obtinut in cadrul conferintei de la Copenhaga privind clima.

“Punctul asupra caruia nu suntem de acord este faptul ca trebuie sa ne angajam sa punem in aplicare ceea ce am promis ca vom face, in timp ce mari tari in curs de dezvoltare nu-si asuma niciun angajament”, a afirmat emisarul american pentru clima, Todd Stern in fata Comisiei de afaceri externe a Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA.

El a invitat aceste tari, in special China, sa-si schimbe “mentalitatea” de a atribui lumii dezvoltate responsabilitatea incalzirii climei pentru a-si justifica lipsa de actiune. “Nu putem solutiona problema (incalzirii) climei fara masuri majore din partea unor tari cu economii emergente si nicio tara nu are in mainile sale destinul Planetei intr-o masura atat de mare cat China” a subliniat emsiarul american. China a devenit primul emitent de dioxid de carbon al Planetei, depasind SUA, care raman totusi numarul unu in privinta emisiilor de bioxid de carbon pe cap de locuitor, cifra fiind de circa 4 ori mai mare decat cea chineza.

China si SUA, doi mari consumatori de carbune pentru a produce electricitate, reprezinta peste 40% din emisiile de CO2 la nivel global. Protocolul de la Kyoto, care nu a intrat niciodata in vigoare din cauza neratificarii de catre Congresul american, dominat pana in 2006 de republicani, prevede reduceri de 5% ale emisiilor de GES ale statelor dezvoltate, dar nicio obligatie cantitativa pentru statele in curs de dezvoltare, categorie in care intra si China si India.

spot_img

Ultimele știri