Criza biodiversitatii este mai grava decat cea economica

Fauna si flora pamantului sunt amenintate serios conform raportului Wildlife in a Changing World, realizat de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN), ce analizeaza Lista Rosie a animalelor pe cale de disparitie (VEZI STUDIU).

Raportul apare cu putin timp inainte ca guvernele sa evalueze impactul masurilor adoptate pentru indeplinirea tintelor pentru biodiversitate fixate pentru 2010. Documentul, publicat la fiecare patru ani, demonstreaza ca tintele nu vor fi implinite.

„Este timpul sa recunoastem ca natura este cea mai mare companie de pe Pamant, ce lucreaza 100% in beneficiul umanitatii – si o face pe gratis. Guvernele ar trebui sa depuna acelasi efort, daca nu mai mare, pentru a salva natura, asa cum fac pentru a salva sectoarele economice si financiare”, a declarat Jean-Christophe Vié din partea IUCN.

Raportul Wildlife in a Changing World analizeaza 44.838 de specii de pe Lista Rosie si prezinta rezultatele pe grupe de specii, regiuni si habitate. Chiar daca numai 2,7% din cele 1,8 milioane de specii de pe pamant sunt analizate, lista IUCN ofera mijloacele pentru o evaluare obiectiva a biodiversitatii de pe Pamant, accentuand nevoia de masuri urgente.

Expertii IUCN afirma si ca exista sperante de conservare, in conditiile in care, in 2008, 37 de mamifere au fost salvate de la disparitie, iar 16 specii de pasari au fost salvate dupa 15 ani de programe de conservare.

In total, 16.928 de specii sunt amenintate cu disparitia, dar tinand cont de numarul mic de specii evaluate, marja de eroare poate fi uriasa. In Europa, 38% din speciile de pesti sunt in pericol de disparitie si 28% in estul Africii.

In oceane situatia este la fel de sumbra, 27% din cele 845 de specii de recife fiind pe cale de disparitie. In plus, pasarile marine sunt amenintate mai serios decat cele terestre, in conditiile in care 27,5% dintre cele marine sunt in pericol de disparitie, fata de cele 11,8% din speciile terestre.

Aproape o treime din amfibieni, una din opt pasari si aprope un sfert din numarul de mamifere sunt vulnerabile in prezent. Plantele sunt si ele afectate mai ales de distrugerea habitatelor, transformarea pajistilor in terenuri agricole si de defrisari.

Schimbarile climatice nu sunt cea mai mare amenintare la adresa biodiversitatii, dar raportul arata ca un numar important de specii care nu sunt in pericol de disparitie sunt vulnerabile la efectele incalzirii globale. Numarul include 30% din speciile de pasari, 51% din corali si 41% dintre amfibieni.

Foto: www.practicalfishkeeping.co.uk

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri