Gazele cu efect de sera din atmosfera continua sa creasca, iar in 2008 concentratiile globale ale acestor gaze au atins cele mai inalte niveluri inregistrate pana acum, au explicat specialistii de la Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), citati de agentia de presa Xinhua.
Dupa vaporii de apa, cele patru cele mai persistente gaze cu efect de sera din atmosfera sunt dioxidul de carbon (CO2), metanul (CH4), protoxidul de azot (N20) si halocarburile.
Potrivit OMM, media globala a dioxidului de carbon emis in atmosfera in 2008 a fost de 385,2 parti pe milion (ppm), cu o crestere de 2,0 ppm pata de anul precedent si continuand tendinta de crestere.
De asemenea, ratia medie de metan emis in atmosfera in 2008 a fost de 1,797 parti pe miliard (ppb), ceea ce inseamna o crestere cu 7 ppb fata de anul precedent.
Si protoxidul de azot a fost emis mai mult in atmosfera in 2008. Mai exact media a fost de 321,8 parti pe miliard, cu 0,9 ppb mai mult decat in 2007. Din categoria halocarburilor, clorofluorocarburile, folosite de regula la produse precum frigidere, aparate de aer conditionat si extinctoare, se raspandesc cel mai usor in atmosfera, potrivit datelor OMM.
„Acestea nu sunt vesti bune. Concentratiile gazelor cu efect de sera continua sa creasca si chiar mai rapid decat pana acum”, a explicat secretarul general al OMM, Michel Jarraud.
Aceste gaze cu efect de sera capteaza radiatiile in atmosfera pamantului cauzand incalzirea acestuia. Activitatile umane, precum arderea combustibilului fosil si agricultura sunt principalele cauze ale poluarii in lume.
Foto: celsias.co.nz