Cotidianul: Zilele cu peste 35 de grade pot aduce furtuni din senin

In lunile iulie si august, temperaturile vor depasi 35 de grade Celsius, iar culturile de porumb din sud-estul tarii vor fi grav afectate.

Meteorologii anunta ca pana in luna septembrie temperaturile vor depasi deseori pragul de 35 de grade Celsius in toata tara. In Baragan, Dobrogea si o parte din sudul Moldovei, culturile de porumb vor fi grav afectate deoarece precipitatiile vor fi nesemnificative. Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), culturile de grau au fost salvate in mare parte din datorita precipitatiilor care au cazut in zilele de 28 si 29 mai si 2-3 iunie.

„Credem ca in sudul si in sud-estul tarii va fi afectata cultura de porumb din cauza cantitatii reduse de precipitatii. Partea buna este ca zonele din nord, nord-vest si chiar Oltenia si Muntenia nu vor fi afectate de seceta.
Publicitate

In 2009 va fi seceta, insa nu comparabila cu cea din 2007”, a declarat Ion Sandu, directorul ANM.

In lunile iulie, august si septembrie, precipitatiile vor fi in continuare slabe, iar temperaturile se vor situa peste limita valorilor normale in toata tara. Potrivit meteorologilor, abia in octombrie precipitatiile vor reveni la normal, dar temperaturile vor continua sa ramana ridicate, astfel ca in luna noiembrie am putea scapa de seceta.

Directorul ANM, Ion Sandu, a mai spus ca „in fiecare zi cand se inregistreaza temperaturi de 35 grade Celsius si chiar peste ne putem astepta la vijelii precum cea de la inceputul lunii iunie”.

Acesta a mai precizat ca in seara de 2 iunie, cand Bucurestiul si cateva orase din tara au fost lovite de o furtuna puternica, ANM nu a putut anticipa inainte sa inceapa vijelia ca vantul va bate cu 72 km la ora. „Noi am emis o atentionare si am preconizat ca vantul va bate undeva la 30-34 km la ora, dar odata ce furtuna a ajuns in Capitala, viteza vantului s-a intensificat, apoi a revenit la normal. Doar radarul pe care il avem a inregistrat momentul in care vantul a batut cu 70 km la ora. O sa punem la dispozitia televiziunilor o oportunitate pe site-ul agentiei ca sa se poata vedea viteza vantului pe care o vor inregistra aparatele noastre“, a explicat Ion Sandu.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri