Cotidianul: Bomboane din zer de lapte de vaca, la Targul Bio

Muzeului Satului din Capitala gazduieste o piata de bunataturi facute in casele bunicilor si de inventii culinare nascute doar din reguli naturiste.

Cine se duce la Muzeul Satului in acest weekend ar trebui sa-si ia cosul sau sacosa de cumparaturi la el. Pentru ca acolo e Targul Bio si s-ar putea sa gaseasca nu doar un borcanel de miere de salcam, ci si toate legumele care, coapte, taiate si fierte, se transforma intr-o zacusca.

De la vinete, ardei, rosii si dovlecei pana la patrunjel si marar, toate crescute doar cu soare si fara chimicale la Dor Marunt, in Calarasi. Iar cine nu vrea sa-si faca acasa zacusca, o gaseste la borcan, alaturi de ghiveciuri, dulceturi si gemuri. Legumele sunt scoase la vanzare si sub forma uscata, cum se gasesc prunele la aprozar.

Peste gard de gogosarii de la Dor Marunt, in curtea altei casute din muzeu, stau cateva produse noi, din zer de lapte de vaca. Cehoaica din spatele lor amesteca un praf de zer dintr-o cutie cu niste apa si obtine o bautura racoritoare, cu aroma de inghetata de la iarmaroc. “E regeneratoare, energizanta, indulcita doar cu lactoza, fara nici un conservant si fara organisme modificate genetic. Bune pentru copii, dar si pentru slabit. Avem si bomboane din zer, vreti una?” – intreaba Lydie Cerna, care trece apoi sa-si laude clatitele eco la cutie si biscuitii Zamonca.
 
Langa ea, un munte auriu de borcane de miere. Ardelenii au venit cu mierea in toate combinatiile, amestecata cu afine, cu coacaze, cu scortisoara (pentru vin fiert), cu zmeura, cu ienupar sau cu mugur de brad. Fiecare destinata cel putin unei suferinte. Odata cu mierea a venit si propolisul si laptisorul de matca, de te miri ca dintr-o cutie nu evadeaza si niste albine.

Doua case mai sus, te intampina branza de burduf de la Asau, Bacau. Iar mai inainte, ceaiurile bio austriece, cu denumiri de fii si fiice de indieni apashi: “Soare de ghimbir”, “Vreme furtunoasa”, “Amor”, “Ingerul pazitor”, “Flower-power”. Vanzatorul, Thomas Weinraub, ne spune ca fermierii austrieci fac toate slujbele pentru plantele din ceai, ziua le ingrijesc pe camp, iar seara lipesc etichetele colorate pe cutii.

Langa ceaiuri stau sucurile naturale, iar de la o taraba mai incolo poti sa-ti cumperi o paine eco, sau faina de grau ori de orz si chiar si un cuptor electric, ca sa ti-o prepari acasa.

Targul de produse bio este gazduit pana duminica inclusiv de Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” si face parte din Proiectul Ecologic Romanesc, o initiativa a Asociatiei Bio – Romania si a altor ONG-uri verzi.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri