Cotidianul: Adio, caini fara stapan!

Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a declarat azi ca a trimis Camerei Deputatilor, instanta decizionala, propunerile de modificare a legii cainilor fara stapan. Acestea au fost formulate in urma analizarii datelor statistice din ultimul an de la Institutul “Matei Bals”.

Potrivit prefectului Capitalei, propunerile de lege respecta legislatia europeana si incearca rezolvarea problemelor provocate de cei aproximativ 100.000 de caini fara stapan din Capitala.

In privinta propunerilor aduse la noua lege, prefectul Capitalei a aratat ca "este incurajata adoptia cainilor fara stapan, care va fi facuta cu responsabilitate si spirit civic".

Pe de alta parte, cei care vor dori sa adopte mai mult de doi caini vor trebui sa faca dovada resurselor materiale pentru intretinerea animalelor, a acordului vecinilor sau a asociatiei de proprietari in cazul in care locuiesc la bloc, a achitarii taxelor de sterilizare, microcipare si tratare de boli, dar si a spatiului prevazut de legislatia europeana pentru ingrijirea cainilor.

Eutanasierea, conform legii

Eutanasierea animalelor va fi permisa, aceasta urmand a avea loc in doua faze.

Intr-o prima faza, cainii stransi de pe domeniul public vor fi consultati si examinati, vor fi recuperate exemplarele clinic sanatoase si neagresive, iar cainii fara stapan care sunt grav bolnavi si cainii agresivi vor fi eutanasiati cu respectarea prevederilor legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

Potrivit prefectului Capitalei, reprezentantii administratiei publice a sectoarelor vor fi obligati sa infiinteze adaposturi in 30 de zile daca legea va fi adoptata, in cazul in care acest lucru nu se va intampla acestia urmand sa fie amendati de Prefectura.

Noile modificari legislative vor aduce si obligatia tuturor detinatorilor de caini de rasa comuna de a-i steriliza si microcipa.

Totodata, propunerea de lege are in vedere si crearea unei baze de date cu trei registre de evidenta pentru cainii fara stapan, pentru cei cu stapan si pentru cainii cu regim special.

Amenzi pentru hranirea maidanezilor

O alta noutate a propunerii legislative are in vedere existenta amenzilor atat pentru cei care adopta un caine si apoi ii dau drumul pe strada, cat si pentru cei care hranesc in locuri publice cainii fara stapan, pentru cei care nu isi inregistreaza animalele in registrele speciale sau cei care nu-si sterilizeaza cainii de rasa comuna. Valoarea amenzilor poate ajunge de la 1.000 la 5.000 de lei.

Un exemplu in acest sens este amenda care va fi aplicata persoanelor care vor hrani animalele in parcuri sau alte locuri publice care poate varia de la 2.000 la 5.000 lei. Aceeasi amenda vor primi si cei care, dupa ce adopta un caine, ii dau drumul inapoi pe strada.

spot_img

Ultimele știri