Arhitectura complexa a recifelor de corali din Caraibe este amenintata de efectele schimbarilor climatice, potrivit Reuters. Din acest motiv, populatiile de pesti ce se adaposteau in regiune sunt la randul lor in pericol.
Dupa aproape 500 de studii realizate despre 200 de recifi intre 1969 si 2008, cercetatorii au aratat ca cele mai complexe tipuri de corali au disparut deja in intreaga mare a Caraibelor. Astfel de corali, lungi de pana la un metru, sunt locul in care pestii de mici dimensiuni se inmultesc, iar cei mari, ce se pescuiesc in scopuri comerciale, vin sa vaneze.
Multe dintre aceste specii de corali au fost inlocuite cu exemplare mai simple, ce acopera acum pana la trei sferturi din zona de recife a marii Caraibelor. Un studiu publicat in Royal Society journal Biology Letters arata ca suprafata acestora a crescut de la o cincime din teritoriul marii, cat acopereau in anii ’70, iar cele mai mari schimbari s-au produs in ultimul deceniu.
„Lipsa de refugiu pentru speciile cu importanta comerciala, asa cum sunt homarii si pestii de mari dimensiuni, ar putea compromite sustenabilitatea pe termen lung si populatiile de pesti”, se arata in studiu.
Pe langa efectele schimbarilor climatice, coralii sunt afectati si de boli, dar si de pescuitul excesiv si de constructiile costale.
Foto: cep.unep.org