Summitul de doua zile, ce incepe astazi la Bruxelles, este o ultima ocazie pentru liderii europeni sa ajunga la un acord pe tema fondurilor climatice pe care trebuie sa le puna la dispozitia tarilor in curs de dezvoltare, inainte de conferinta de la Copenhaga din decembrie, informeaza BBC.
"Riscam un blocaj major in negocieri. Economiile emergente cauta finantare, iar in lipsa ei nu vor opera reduceri necesare [ale emisiilor]", a declarat prim-ministrul suedez Fredrik Reinfeldt, inainte de startul conferintei.
Cu toate acestea, mai multe tari si-au exprimat indoielile in legatura cu un posibil acord. Comisia Europeana a recomandat statelor UE sa plateasca pana la 15 miliarde de euro pe an, incepand cu 2013, pentru a ajuta tarile sarace sa se adapteze la noile conditii climatice.
Grupurile de mediu au anuntat ca Europa trebuie sa se pregateasca sa plateasca mai mult, pana la dublul acestei sume. Polonia si alte state est-europene au sustinut pana in prezent ca sunt prea sarace pentru a ajuta cu fonduri alte tari in curs de dezvoltare.
Presedintele Romaniei Traian Basescu participa, de asemenea la lucrarile Consiliului European de toamna. Principalele subiecte de pe agenda reuniunii sefilor de stat si de guvern din statele membre UE sunt dezbaterea cu privire la arhitectura institutionala a Uniunii si pregatirea pozitiei comune a UE inaintea participarii la Conferinta internationala ONU privind schimbarile climatice de la Copenhaga din 7 – 18 decembrie 2009.
Tarile Uniunii Europene s-au angajat sa isi reduca emisiile cu 20% pana in 2020, dar procentul poate creste pana la 30% in cazul in care un acord international va stabili acest lucru.
Foto: soerenkern.com