Companiile romanesti pot primi bani de la UE pentru proiecte de energie verde

Persoanele juridice publice sau private din Romania pot obtine finantare in valoare totala de circa 56 de milioane de euro pentru proiecte in domeniul energiei inteligente, termenul limita de depunere a acestora fiind 24 iunie 2010, informeaza DAE, citat de Mediafax.

Companiile private sau publice sunt invitate sa prezinte propuneri de proiecte pentru a beneficia de finantare din bugetul Uniunii Europene in cadrul programului "Energie Inteligenta Europa II", informeaza DAE.

Invitatia este lansata ca urmare a noului apel de finantare aferent anului 2010 lansat recent de Comisia Europeana, precizeaza DAE, adaugand ca programul dispune de o suma totala de aproximativ 56 de milioane de euro, iar conditiile de finantare prevad acordarea a pana la 75% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiecte. Data limita pentru depunerea propunerilor de proiecte este 24 iunie 2010, iar durata maxima a unui proiect este de maximum 3 ani.

DAE precizeaza in comunicatul citat ca programul "Energie Inteligenta Europa" ofera finantare pentru proiecte ce vizeaza crearea si diseminarea de expertiza, competenta si metode; schimburi de experienta; dezvoltarea pietei; propuneri de politici energetice; sensibilizarea opiniei publice si furnizarea de informatii; educatie si formare.

Acest program nu ofera finantare pentru proiecte concrete de cercetare si dezvoltare tehnologica in domeniul eficientei energetice si a energiilor regenerabile. Nu beneficiaza de finantare nici investitiile industriale sau proiectele demonstrative, potrivit DAE.

Pentru anul 2010 prioritatile si tipurile de actiuni avute in vedere sunt urmatoarele: SAVE – Eficienta energetica si utilizarea rationala a energiei, ALTENER – Resurse noi si regenerabile de energie, STEER – Energia in transport, care urmareste promovarea eficientei energetice si utilizarea de surse regenerabile in transport, si Initiative integrate.

Proiectele care beneficiaza de un buget total mai mic de 500.000 de euro sau mai mare de 2,5 milioane de euro sunt considerate exceptii, in conditiile in care majoritatea se situeaza in jurul valorii de 1 milion de euro. Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie sa implice organizatii partenere din trei state eligibile diferite. De asemenea, ele trebuie sa aiba obiective clare, impact puternic si sa aduca valoare adaugata europeana.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri