Combustibilii fosili raman prioritatea Bancii Mondiale

Banca Mondiala continua sa ofere cele mai substantiale fonduri proiectelor energetice pe baza de combustibili fosili. Acestea au primit intre 2007 si 2009 aproximativ 2,2 miliarde de dolari, in timp ce in energia regenerabila s-au investit doar 783 de milioane de dolari, informeaza The Ecologist.

Datele au fost publicate de organizatia Greenpeace si arata ca jumatate din suma de 2,2 miliarde a fost investita in centrale noi pe carbune. Desi cifra a scazut semnificativ in 2009, estimarile din anii precedenti au atras protestele grupurilor de mediu.

„Ii cerem bancii sa opreasca imediat orice investitie in combustibilii fosili. Facem un apel pentru ca banca sa ii asculte pe oamenii care vor suferi cel mai mult din cauza schimbarilor climatice si din cauza ca li se ofera tehnologie veche”, a declarat activistul Greeanpeace Tony Sadownichik.

Banca Mondiala a replicat, acuzand organizatia Greenpeace ca distorsioneaza datele. "L-am auzit pe presedintele bancii, Robert Zoellick, vorbind despre faptul ca tarile in curs de dezvoltare sunt acum ‘parteneri deplini’ in programele de imprumuturi, dar numai 24 de ore mai tarziu a explicat ca o parte a solutiei energetice pentru lumea in curs de dezvoltare trebuie sa fie carbunele", a explicat Greig Aitken, coordonator media pentru Bankwatch Network, una dintre organizatiile care au criticat Banca Mondiala.

Grupurile de mediu au cerut Bancii Mondiale sa opreasca orice investitii in proiectele ce depind de combustibilii fosili.

Foto: nytimes.com

spot_img

Ultimele știri