Cititorii Green Report sustin Legea Picnicului

Publicul Green Report continua sa-si exprime sustinerea fata de Legea Picnicului, o initiativa a Asociatiei Green Revolution care isi propune, ca prin aceasta, sa curete apele si padurile de deseurile ramase in urma iesirilor la iarba verde ale romanilor.

77% dintre cititorii nostri s-au aratat pana acum a fi in favoarea introducerii acestei legi, dar sunt si pareri potrivit carora legea nu este necesara (4%), este necesara, dar nu va produce efecte (14%) sau nu este necesara pentru ca exista deja suficiente reglementari (5%).

Asociatia Green Revolution a initiat proiectul legii picnicului pentru a combate efectul negativ al iesirilor la iarba verde ale romanilor. Potrivit proiectului, autoritatile locale trebuie sa amenajeze locuri speciale pentru picnic dotate cu puncte de colectare selectiva a deseurilor, toalete, apa curenta, locuri speciale pentru aprins focul sau locuri de joaca.

Mai multe figuri publice si-au exprimat pe site-ul www.green-report.ro sustinerea pentru acest proiect. Printre acestia se numara Alin Useriu, presedintele Asociatiei Tasuleasa Social, Simona Patruleasa, Ioan T. Morar, Costel Popa, directorul Salvati Delta si Cristian Lascu, redactor sef National Geographic. Ei au explicat de ce e necesara Legea Picnicului.

Alin Useriu spune ca este foarte necesara o lege de genul acesta. „Depozitarea gunoaielor in natura este o problema de cultura. Ne trebuie o educatie serioasa din punctul acesta de vedere. Si atunci, ingradirea locurilor de picnic, oriunde sunt ele, amenajarile care s-ar putea face si avertizarea masiva din punct de vedere educational cu siguranta vor duce la un lucru bun”, a declarat acesta.

Simona Patruleasa crede ca este o initiativa care trebuia demarata in urma cu mai mult timp. „Din pacate oamenii nu sunt atat de civilizati pe cat ar trebui ca sa stranga in urma distractiei si de aceea este nevoie de o asemenea lege. Amenajarea unor zone speciale de picnic ar reduce evident poluarea, si deseurile din paduri si de pe malurile lacurilor. Incredere maxima nu am in oameni ca isi vor schimba proastele obiceiuri, dar sper ca vor invata si ca se vor adapta noii situatii”, spune aceasta.

Ioan T. Morar considera ca legea este absolut necesara. „Daca se va cupla cu un sistem de amenzi usturatoare, cum exista in toate tarile civilizate, cred ca poate da roade. Multe dintre ele au devenit civilizate prin amenzi. Va dau un exemplu: in Statele Unite, aruncarea gunoiului pe autostrada te costa o mie de dolari. Si sunt zone in care scrie la intrare „Atentie, amenda este dubla“. Cand un chistoc de tigara te costa o mie de dolari, te gandesti de doua ori inainte sa-l arunci”, sustine acesta.

Costel Popa pune accentul pe necesitatea amenajarii de locuri speciale. „Este normal sa existe reglementari specifice. In principiu, nu cred ca ingradeste niciun drept, insa daca nu vor fi amenajate zone, intr-adevar oamenilor le va fi foarte greu sa iasa in aer liber”, spune directorul Salvati Delta.

Cristian Lascu considera ca o asemenea lege va reduce poluarea. „Este absolut necesara si este normala. M-am dus ca un cioban roman in America, pe teritoriile ei imense si eram obisnuit ca aici: imi pun cortul, fac un foc, dar am ramas uimit ca, desi nu eram intr-o tarisoara mica, cum sunt Elvetia sau Austria, acolo nimeni nu concepea lucrul asta. Toata lumea se ducea la locul special amenajat”, spune acesta.

spot_img

Ultimele știri