China isi va reduce emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2020, dar procentul ramane necunoscut dupa discursul presedintelui chinez Hu Jintao din cadrul summitului pentru clima de la New York.
China isi va reduce emisiile de dioxid de carbon pe unitatea de PIB cu „un procent semnificativ pana in 2020”, fata de nivelul inregistrat in 2005. Ponderea combustibililor non-fosili va creste cu 15% pana in 2020 in industria Chinei, iar 40 de milioane de hectare de teren vor fi impadurite, potrivit discursului sustinut de Hu Jintao.
Liderul chinez a recunoscut si urgenta semnarii unui acord la Copenhaga in decembrie. Potrivit acestuia, lupta impotriva schimbarilor climatice trebuie sa fie un efort din care sa beneficieze atat statele bogate cat si cele in curs de dezvoltare.
„Principiul responsabilitatii comune dar diferentiate a fost stabilit ca baza pentru o cooperare internationala mai stransa. Dezvoltarea sustenabila si armonia dintre om si natura a devenit un scop comun al tuturor partilor”, a declarat Hu.
El a subliniat faptul ca schimbarile climatice sunt o problema ce nu poate fi disociata de dezvoltare. Din acest motiv, Hu sustine ca problemele de mediu sunt incluse in strategia economica pe termen lung a Chinei.
„China a adoptat si implementeaza Programul National pentru Schimbari Climatice, care include tinte nationale obligatorii pentru a reduce intensitatea energetica si principalii poluanti si pentru a creste acoperirea padurilor si ponderea de energie regenerabila pentru perioada 2005 – 2010”, a declarat presedintele chinez. Hu a precizat ca, doar prin reducerea intensitatii energetice, tara sa poate economisi 620 de milioane de tone de carbune in cinci ani, echivalentul eliminarii a 1,5 miliarde de tone de dioxid de carbon din atmosfera.
Cu toate acestea, ONG-urile de mediu sustin ca atat China, cat si State Unite, ar fi trebuit sa prezinte programe concrete pentru stoparea incalzirii globale.
„A sunat ca si cand Hu aproba ideea de a merge mai departe impreuna, dar nu a pus nimic nou pe masa. Discursul presedintelui Obama a fost o ocazie majora irosita. Presedintele nu a furnizat, din pacate, ceea ce alte natiuni sperau sa auda, adica un angajament sa lucreze impreuna cu conducerea Senatului pentru un plan de bataie care sa treaca de Senat”, a declarat Jennifer Haverkamp, directorul negocierilor pentru schimbari climatice al organizatiei Environmental Defence Fund, citata de The Guardian.
Prima zi a summitului de la New York a fost mai mult una a discursurilor decat a negocierilor, potrivit Earth Times. Singurul care a facut promisiuni concrete a fost premierul japonez. Acesta sustine ca emsiile Japoniei vor fi reduse cu 25% pana in 2020, fata de nivelul inregistrat in 1990, asa cum a promis in campania electorala.
Foto: Reuters