Un grup de oameni de stiinta vor sa creeze carne animala reala, cu proteine, in laborator. Ei spun ca aceasta va fi mai sanatoasa pentru oameni si intreaga planeta, dar si benefica pentru bunastarea animalelor, relateaza CNN.
Desi aceasta idee pare a fi scoasa dintr-un film science fiction, tinerii cercetatori din grupul New Harvest aduc cateva dovezi ca aceasta “carne a viitorului" ar fi de fapt o idee foarte buna si eco.
Carnea in vitro este produsa din mostre de carne provenita de la animale sacrificate in metoda traditionala. Aceste mostre sunt puse apoi intr-o solutie nutritiva unde creste si se dezvolta carnea artificiala.
“Canea in vitro ar putea aduce multe avantaje”, a declarat Jason Matheny, de la New Harvest. “Am putea controla cu precizie cantitatea de grasime din carne si am putea crea hamburgeri care previn atacurile cardiace in loc sa le cauzeze”, a explicat Matheny.
In plus, mai spun oamenii de stiinta de la New Harvest, aceasta “carne a viitorului” ar reduce riscul raspandirii bolilor precum gripa porcina si aviara sau boala vacii nebune. “Am putea produce carne in cele mai sterile conditii care nu sunt posibile in conventionalele ferme de animale sau in abatoare”, a mai spus Matheny.
Productiile convetionale de carne sunt si daunatoare mediului, au mai explicat oamenii de stiinta. Contributia vitelor la schimbarile climatice este uriasa, potrivit studiilor ONU, iar organizatii ecologiste precum Greenpeace sau Friends of the Earth au demonstrat cum culturile de soia necesare pentru hranirea animalelor contribuie la distrugerea padurilor din Amazon.
In contextul acesta, Matheny este de parere ca proiectul sau ar putea reduce in mod semnificativ impactul productiei de carne asupra mediului, intrucat se foloseste mai putina apa si sunt emise mult mai putine gaze cu efect de sera.
Foto: cnn.com