Cantitatile uriase de deseuri electronice, o amenintare pentru statele sarace

Masuri urgente sunt necesare pentru rezolvarea problemei cantitatii uriase de calculatoare vechi si alte deseuri electronice care se strang in tari precum China, India si unele state africane, se arata intr-un raport al Natiunilor Unite, citat de BBC News Online, informeaza Mediafax.

Pana in 2020, India ar putea inregistra o crestere cu 500% a numarului de calculatoare vechi devenite deseuri, potrivit sondajului realizat in 11 state. Daca nu sunt tratate corespunzator, deseurile electronice pot reprezenta un risc pentru mediu si pentru sanatatea publica.

La nivel global, cantitatea de deseuri electronice creste cu aproximativ 40 milioane de tone pe an, in contextul in care consumatorii din tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare cumpara noi aparate electronice, inlocuindu-le pe cele vechi.

Multe dintre articolele vechi ajung in tarile in curs de dezvoltare. Pana in 2020, China si Africa de Sud ar putea inregistra cresteri cu 400% a numarului de calculatoare vechi, fata de nivelul din 2007. Potrivit raportului, in zece ani, deseurile electronice provenind de la telefoanele mobile vor fi de sapte ori mai numeroase in China si de 18 ori in India.

Unele state sunt dispuse sa colecteze deseurile electronice, pentru a extrage din ele materiale si metale ce intra in alcatuirea articolelor electronice moderne. Insa alte state, cum ar fi China, India, Brazilia sau Mexic, "se pot confrunta cu probleme de mediu si de sanatate, daca reciclarea deseurilor electronice este lasata la intamplare", a declarat Achim Steiner, subsecretar general al ONU si director executiv al Programului de Mediu al Natiunilor Unite, care a emis raportul.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri