Calota glaciara a Groenlandei este erodata de curentii marini calzi ce urca de-a lungul fiordurilor si contribuie la topirea partii ghetarilor aflata sub nivelul marii, potrivit concluziilor a doua studii publicate de revista Nature Geoscience, informeaza AFP, citat de Mediafax.
Topirea calotei groenlandeze contribuie la cresterea nivelului marilor la nivel general, care a trecut de la, in medie, 1,8 milimetri pe an, cat se inregistra in anii 1960, la 3 milimetri pe an, in prezent.
Daca intreaga calota glaciara a Groenlandei se va topi, atunci nivelul marilor si oceanelor va creste, in medie, cu sapte metri, inghitind cea mai mare parte a oraselor de pe coasta.
Topirea accelerata a ghetarilor groenlandezi reprezinta un subiect indelung dezbatut, anumiti oameni de stiinta considerand ca fenomenul este o consecinta directa a incalzirii atmosferei terestre, mai accentuata in apropierea polului nord decat in restul planetei.
Insa accelerarea deplasarii ghetarilor catre mare este mult prea rapida pentru a fi provocata doar de topirea gheturilor de suprafata.
Pentru a intelege mai bine aceste mecanisme, o echipa de cercetatori, coordonata de Fiammetta Straneo de la Institutul oceanografic Woods Hole, din statul american Massachusetts, a masurat temperaturile apei din fiordul Sermilik, care face legatura dintre ghetarul Helheim, din estul Groenlandei, si ocean.
Oamenii de stiinta au descoperit un curent de apa de adancime ce intra in fiord cu o temperatura de 3-4 grade Celsius, fiind suficient de cald pentru a fragiliza baza ghetarului si pentru a accelera coborarea lui catre mare.
Instrumentele instalate in acest fiord timp de opt luni au relevat, totodata, faptul ca vanturile care matura coastele din acea zona joaca un rol major in circulatia acestor curenti calzi.
Intr-un alt studiu efectuat pe patru ghetari de pe coasta de vest a Groenlandei, Eric Rignot, de la Jet Propulsion Laboratory din California, si colegii sai au ajuns si ei la concluzia ca "apele oceanice conduc la topirea unei parti considerabile, dar variabile, a partilor din fata a ghetarilor, care se dezintegreaza si formeaza aisberguri".
In timpul verii, intre 20% si 80% din miscarea de alunecare a ghetarilor spre mare este o consecinta a curentilor marini, potrivit acestui studiu.
Foto: mpinteractiv.ro