Buna Ziua Iasi: Canalul Bistroe este finalizat si aduce venituri Ucrainei

Ministerul Mediului din Ucraina va trebui sa trimita partii romane pana la data de 19 iunie raspunsuri la sase intrebari privind impactul lucrarilor la canalul Bistroe asupra mediului si biodiversitatii Deltei Dunarii, a declarat ieri vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Nicolae Chichi.

Reprezentantii ministerului mediului din Ucraina au declarat ca etapa a doua de constructie a canalului Bistroe se va realiza doar cu respectarea Conventiei Espoo. Reprezentantii ucraineni au refuzat insa sa raspunda la intrebarile privind eventualele lucrari care se deruleaza in momentul de fata pe canalul Bistroe. Pana la data de 19 iunie, ministerul mediului din Ucraina va trebui sa raspunda la sase intrebari esentiale legate de impactul lucrarilor asupra mediului si biodiversitatii, inclusiv respectarea conditiilor de mediu impuse de Romania prin Conventia Espoo.

"De fapt, reprezentantii partii ucrainene au afirmat clar ca etapa a doua a constructiei canalului navigabil de la Bistroe va tine cont fara doar si poate de Conventia Espoo, privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier, fara discutii si negocieri”, a precizat Chichi.

Romania si Ucraina au pareri divergente si in ceea ce priveste Canalul Bistroe. Acesta a revenit in atentia publica in martie, cand Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat ca a cerut Ambasadei Ucrainei lamuriri referitoare la informatiile aparute despre inaugurarea unui baraj de pe artera navigabila de mare adancime Dunare – Marea Neagra (Bistroe). Cu acest prilej, partea romana a reamintit partii ucrainene ca astfel de actiuni incalca prevederile internationale.

In schimb, guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a declarat in mai ca in ciuda piedicilor puse de Romania, constructia canalului Dunare-Marea Neagra a fost finalizata, canalul functioneaza si chiar aduce venituri Ucrainei si in special regiunii Odesa. Statele-parti ale Conventiei Espoo, care s-au reunit anul trecut la Bucuresti, au cerut Ucrainei sa opreasca lucrarile la canal, sa reia dialogul cu autoritatile romane si sa parcurga etapele procedurale necesare prevazute de Conventia de la Espoo.

Lucrarile la canalul Bistroe ar putea crea un dezastru ecologic in Delta Dunarii, daca aceasta vara va fi una secetoasa. Expertii in mediu de la Kiev sunt in conflict cu autoritatile din cauza ca au protestat, avertizand ca Bistroe va distruge complet Delta ucraineana si o va afecta serios pe cea din Romania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri