Parlamentul bulgar a votat ieri o lege prin care cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) este interzisa, potrivit agentiei bulgare de stiri Novinite.
„Din punctul de vedere al optiunilor central-europene situatia este evidenta. Avem doi vecini din Uniunea Europeana, atat Ungaria, cat si Bulgaria, care au interzis organismele modificate genetic. In acest moment, Romania trebuie sa isi regandeasca foarte bine strategia pentru ca poate sa fie oaia neagra in aceasta problematica”, a declarat pentru Green Report fostul ministru al Mediului, Attlia Korodi.
Cele mai restrictive amendamente
Dupa mai multe zile de dezbateri, parlamentarii bulgari au votat cele mai restrictive amendamente, care fac practic imposibila cultivarea OMG-urilor de catre fermieri in scop comercial sau in campuri de testare. Bulgaria a devenit prima tara din Europa care are o lege atat de riguroasa pentru toate tipurile de culturi modificate genetic.
Indelung dezbatutele articole 79 si 80 din propunerea legislativa de modificare a Legii OMG, propuse de parlamentarul de dreapta Lachezar Toshev, au fost in final adoptate joi, 18 martie. Acestea interzic culturile transgenice in perimetrul zonelor protejate prin Legea Ariilor Protejate precum si in zonele care fac parte din Zona Ecologica Nationala, reglementate prin Legea Biodiversitatii.
Mai mult decat atat, culturile modificate genetic nu vor fi permise pe o zona de 30 de km in jurul ariilor protejate, pe o zona de 10 km din jurul stupilor de albine si pe o zona de 7 km din jurul culturilor certificate ecologic – toate acestea ducand la o interdictie totala in intreaga tara de a cultiva plante modificate genetic.
“Ecologistii nu trebuie sa isi faca griji, sunt complet multumit, pentru ca legea este mai stricta, consolidand si protejand productia noastra traditionala si biodiversitatea”, a concluzionat Toshev (R) dupa votul din Parlamentul Bulgariei.
De la inceputul dezbaterilor din Parlament, in Bulgaria au existat numeroase proteste desfasurate de ecologisti. La randul lor protestele au contribuit la decizia finala de a sprijini consolidarea deplina a legii.
Amendamente similare si in Romania
In prima forma a Legii Mediului din Romania, Ordonanta 195 pe 2005 stabilea restrictii similare si la noi in tara. Astfel, pe o raza de 15 km de ariile naturale protejate era interzisa testarea si cultivarea de orice fel de OMG-uri. Ea facea ca aproximativ 80% din suprafata tarii sa fie protejata pentru ca Romania are un numar foarte mare de arii protejate, peste 1.000 declarate legal. Dar, situatia s-a schimbat foarte repede. In 2006, prin legea 265/2006, restrictiile au fost eliminate.
„Ungaria a interzis un soi de OMG-uri, permise la nivelul Uniunii Europene, in timp ce Bulgaria a creat niste zone tampon, care acopera practic toata tara. Aceasta este cea mai puternica restrictie intre cele aplicate in tarile UE. Noi vom incerca sa readucem in discutie articolul 195 din 2005 si sa mergem pe aceeasi linie ca Bulgaria, dar, la noi, vointa politica este diferita. In Romania, corporatiile agro-industriale au o capacitate deosebit de puternica”, a explicat Dan Craioveanu, vicepresedintele Clubului Ecologic Transilvania.
Comisia Europeana permite cultivarea porumbului modificat genetic si, incepand cu luna martie, a cartofilor Amflora, modificati genetic.
Foto: Novinite, Green Report