Brazi din PET-uri, sticla si carton – noua moda pe strazile marilor orase

In ultimii ani, sarbatorile de iarna au fost o buna ocazie pentru sustinatorii brazilor de Craciun eco de a-si pune la treaba creativitatea. Indiferent de zona geografica, interesul pentru mediul inconjurator se traduce in aceasta perioada si prin brazii din PET-uri, din deseuri, cu becuri economice sau ornamente confectionate de mana, din materiale reciclate, care au misiunea de a ne arata ca simbolul tineretii vesnice poate fi si altceva decat un brad natural taiat din padurile tot mai sarace.

Astfel, in toate marile orase, sustinatori ai stilului de viata eco au incercat sa vina cu idei cat mai originale pentru a crea brazi prietenosi si cu mediul, dar si cu privirea.

In Romania, la Rasnov, o mana de alpinisti si-au propus sa construiasca anul acesta cel mai mare brad ecologic din lume. Nu stim daca are cu cativa centrimetri mai mult decat orice alt brad de pe glob, insa stim ca a fost creat din PET-uri si doze de suc si bere, agatate pe coarda de bungee jumping de la Cheile Rasnoavei. Alpinistii au strans sute de kilograme de asemenea deseuri, lasate de turistii nepasatori in urma lor, dupa care le-au folosit pe post de materie prima.

Pentru a-si indeplini cu succes sarcina de centru verde al lumii in aceasta iarna, orasul danez Copenhaga a fost decorat cu unul dintre cei mai frumosi si mai prietenosi cu mediu brazi de pe glob. Astfel, inca dinaintea summit-ului pe tema schimbarilor climatice, in capitala daneza a fost amplasat un brad de 17 metri, ornat cu peste 700 de becuri LED. Partea verde din aceasta poveste este faptul ca energia care tine becurile aprinse este generata continuu cu ajutorul a 15 biciclete, la care au pedalat pana acum sute de vedete, oameni politici, copii si cetateni de toate varstele. Astfel, orasul si-a confirmat inca o data numele de Oras al Ciclistilor, sub care este cunoscut in intreaga Europa.

Nici Vaticanul nu s-a lasat mai prejos anul acesta. Pe 18 decembrie, Papa Benedict al XVI-lea a apasat butonul care a aprins sutele de beculete cu care este decorat bradul de 30 de metri, amplasat in Piata Sf. Petru. Bradul are peste 100 de ani si a fost taiat din padurile belgiene din Ardennes, iar apoi facut cadou Vaticanului de catre guvernul regional valon. Bradul este considerat prietenos cu mediul deoarece taierea lui a facut parte dintr-un program de reintroducere si crestere a unor specii de copaci mai potriviti pentru zona Ardennes. Dupa sarbatori, tot lemnul bradului de 14 tone va fi folosit pentru fabricarea de statuete, care vor fi vandute, iar banii vor ajunge la saraci.

Pentru chinezi, fiecare Craciun reprezinta o provocare pentru gasirea celor mai creative si surprinzatoare idei de a petrece sarbatorile. Anul acesta, in Shanghai a fost amplasat un brad urias, facut in totalitate din sticle de bere. Partea interesanta este ca toate cele o mie de sticle de bere folosite pentru a construi bradul sunt pline.

Unul dintre cei mai apreciati brazi eco este amplasat chiar in curtea Casei Albe. Acesta este considerat a fi unul dintre cei mai eficienti energetic brazi din istoria recenta, in conditiile in care estimarile legate de consum se apropie de 6.000 de wati pe intreaga durata a sarbatorilor, fata de 18.000 de wati, cat a fost consumul anul trecut. Bradul este decorat cu becuri LED, mult mai economice decat cele clasice. De asemenea, o parte dintre becurile folosite sunt chiar cele care au luminat brazii de Craciun americani din 1998, 2004 si 2008.

Brazi din deseuri au aparut si pe strazile din Portugalia. Fabricati din PET-uri, dopuri si sticle goale, brazii sunt o adevarata dovada de indemanare a realizatorilor si au fost expusi in mai multe orase portugheze. Aceeasi idee a fost preluata si de catre australieni, care au construit un brad din sticle de plastic verzi si albastre, pe care l-au amplasat in Sydney.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri