Autorizatia de mediu a SC Azomures, revizuita

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu a anuntat, sambata, ca a inceput, pe 5 octombrie, procedura de revizuire a autorizatiei integrate de mediu a SC Azomures SA Targu Mures, in urma numeroaselor sesizari referitoare la poluarea aerului cu amoniac, informeaza Agerpres.

"Motivele care au stat la baza solicitarii de revizuire a autorizatiei au fost determinate, in primul rand, de numeroase sesizari din partea populatiei din Targu Mures si din localitatile invecinate, sesizari referitoare la disconfortul generat de prezenta amoniacului in aerul ambiental, poluant asociat emisiilor rezultate din activitatea combinatului chimic Azomures. Autoritatile de mediu din judetul Mures au monitorizat, in aceasta perioada, calitatea aerului, iar rezultatele inregistrate au evidentiat depasiri ocazionale ale standardului de calitate la indicatorul amoniac, pentru probe de scurta durata in perioada iulie – septembrie", se arata intr-un comunicat al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Sibiu.

In document se arata ca, avand in vedere ca in luna octombrie nu au mai fost inregistrate depasiri la indicatorii monitorizati, nu mai este justificata monitorizarea suplimentara, insa Azomures va fi supus unei reexaminari a conditiilor de functionare.

"Revizuirea autorizatiei integrate de mediu are drept scop principal stabilirea conditiilor de functionare a combinatului in perioada de derulare a planului de actiuni, plan asumat de compania amintita in toamna anului 2007 prin autorizatia integrata de mediu cu numarul SB 84/30.10.2007, astfel incat activitatea instalatiei sa nu genereze disconfort in zona de influenta. Planul de actiuni asumat de SC Azomures SA are ca termen de finalizare anul 2015", se mai arata in comunicatul de presa.

Seful Agentiei pentru Protectia Mediului Mures, Danut Stefanescu, a precizat, sambata, ca revizuirea autorizatiei de mediu s-a cerut pentru a reevalua nivelul emisiilor de la combinatul chimic Azomures. In opinia lui Stefanescu, acest lucru presupune reluarea procedurilor de autorizare si schimbarea limitelor de emisie, intrucat s-a constatat ca la actualele limite se produce disconfort populatiei.

"Combinatul ramane cu autorizatia pe care o are, se intra in procedura de reavizare, care poate dura luni de zile, dupa care se anuleaza prima autorizatie si va trebui sa se conformeze acesteia. Sunt limite pe toate instalatiile de la fabrica. Noua autorizatie ar putea sa indice si cum sa se faca monitorizarea pentru combinat", a sustinut Stefanescu.

Foto: www.jurnalul.ro

spot_img

Ultimele știri