Primaria orasului hunedorean Geoagiu intentioneaza sa construiasca un parc energetic format din panouri solare cu ajutorul carora sa asigure energia electrica necesara pentru toate institutiile publice care functioneaza in localitate, relateaza Agerpres.
"Parcul energetic se va intinde pe o suprafata de un hectar, la intrarea in oras. Dorim sa putem produce energie electrica prin intermediul panourilor solare, in asa fel incat sa obtinem independenta energetica pentru consumatorii ale caror facturi sunt suportate de la bugetul local, cum sunt scolile, gradinitele, sediul primariei si iluminatul public", a declarat primarul orasului Geoagiu, Simion Maris.
El a estimat ca fondurile necesare pentru punerea in practica a proiectului se ridica la aproximativ doua milioane de euro, in acest sens autoritatile locale urmand sa depuna un proiect pentru obtinerea unei finantari nerambursabile prin Programul Operational Regional.
Documentatia necesara va fi intocmita, pana anul viitor, impreuna cu o firma de consultanta italiana, experimentata in acest gen de proiecte. In prezent, Primaria Geoagiu foloseste energia verde pentru asigurarea unei parti din iluminatul public, in localitate functionand o microhidrocentrala construita pe cursul unei cascade de pe raul Clocota.
Microhidrocentrala a fost data in functiune in anul 2007 si asigura 70% din energia electrica necesara pentru iluminatul public, in conditiile unui an normal din punct de vedere al precipitatiilor. Microhidrocentrala are o putere instalata de 25 KWh si a costat bugetul local 100.000 de lei, autoritatile apreciind ca investitia se va amortiza in urmatorii cinci ani.