Patru tineri au lansat prima platformă digitală de reciclare a deșeurilor pentru companiile din România

Patru tineri antreprenori au lansat EcoTree, prima platforma online care aduce în același loc generatorii și colectorii de deșeuri cu scopul de a crește rata de reciclare în România și de a îmbunătăți acest proces.

Start-up-ul vine cu un concept nou în domeniul reciclării: platforma creată de ei este un agregator de cerere și ofertă, având o abordare similară cu a companiilor de ride-sharing, rezervări hoteliere sau food delivery.

În platforma EcoTree, generatorii cu nevoi de reciclare pot identifica mai ușor furnizori: firme de colectare, reciclatori, salubriști, centre de sortare a deșeurilor, ONG-uri, în așa fel încât să găsească cea mai potrivită soluție pentru compania lor și pentru nevoile de management al deșeurilor pe care le au.

În plus, platforma oferă un cadru pentru licitații speciale, digitalizând, totodată, procesele de reciclare și depunere a documentației legale necesare.

„Unul dintre avantaje pentru companiile care vor să recicleze deșeurile pe care le produc – hârtie, cartoane, materiale plastice sau orice alt tip de deșeu – este acela al reducerii birocrației prin automatizare. În prezent, procesul birocratic descurajează multe firme din România să apeleze la soluții de reciclare, acesta fiind poate unul dintre motivele pentru care țara noastră are cea mai mică rată de reciclare la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui studiu Eurostat. Ne dorim ca platforma EcoTree să contribuie la creșterea acestei rate, precum și a numărului de firme care reciclează, iar estimarea noastră este că vom reuși să reduce cu peste 80% procesul de întocmire a documentelor”, afirmă Bogdan Andronache, CEO EcoTree.

Acesta adaugă că regulile impuse de pandemia de coronavirus, care limitează deplasările, face ca apariția acestei platforme să reprezinte încă un avantaj pentru firme.

Înscrierea în platforma EcoTree este gratuită, dar, pe măsură ce noul client accesează funcționalitățile puse la dispoziție, are opțiunea de a plăti un abonament lunar.

„Avem deja clienți – atât companii, cât și colectori – care testează platforma. Ne așteptăm la un interes ridicat din partea firmelor din domeniile retail, FMCG, Oil&Gas, auto, industria grea și nu numai”, mai spune Bogdan Andronache.

Din punct de vedere tehnic, o companie trebuie să își facă cont ca în orice altă platformă, introducându-și datele. Apoi, caută colectori pentru tipurile de materiale pentru care are nevoie de reciclare și adaugă comenzi care se duc direct la colectorii înregistrați în platformă.

În pasul următor, colectorul se poate prezenta la companie pentru a ridica respectiva comandă. Condiția este ca această comandă să respecte o anumită cantitate minimă: de pildă, 50 kg de carton sau 50 kg de plastic.

Deocamdată, platforma EcoTree se adresează exclusiv companiilor generatoare de deșeuri, dar planul de dezvoltare prevede găsirea unor soluții astfel încât serviciile să fie disponibile și pentru persoanele fizice care vor să recicleze deșeurile pe care le produc în locuințe.

EcoTree este o companie de tehnologie și inovare, care pune la dispoziția utilizatorilor o platformă software ce le permite să dinamizeze operațiunile din industria reciclării.

Compania a fost înființată în 2017 de patru tineri antreprenori – Bogdan Andronache, Alexandru Petrescu, Dan Simota și Marius Cîrstea – cu misiunea asumată de a digitaliza procesele specifice colectării și reciclării, poziționându-se astfel ca un agent al economiei circulare.

Start-up-ul a evoluat sistematic, confirmând fiecare etapă de evoluție prin validarea în cadrul mai multor competiții, cum ar fi: ReuseHub (locul 3), Future Makers, Startarium (finaliști).

Alături de primii investitori, Sparking Capital si Seedblink, pentru EcoTree a urmat drumul evident al lansării și perfecționarea companiei printr-o dezvoltare sustenabilă.

Citeşte şi:

Mai multe organizații de mediu solicită revizuirea integrală a PNRR pe domeniile Schimbări climatice, Mediu și Energie

Europarlamentarii vor să acorde consumatorilor „dreptul la reparație”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri