Patru puncte critice pentru clima de la nivel global ar putea fi atinse încă din anul 2030, potrivit unui nou raport realizat de climatologi, publicat vineri în revista ştiinţifică Science, relatează agenţia DPA.
Raportul a revizuit peste 200 de studii publicate începând din 2008 pentru a crea un model actualizat asupra punctelor critice climatice.
Cercetătorii susţin că în momentul în care încălzirea globală înregistrează o creştere medie de 1,5 grade Celsius comparativ cu valorile din perioada preindustrială, vor fi atinse patru puncte critice: topirea calotelor glaciare din Groenlanda şi Antarctica de Vest, moartea recifelor de corali la tropice şi dezgheţarea permafrostului în întreaga lume.
Oamenii de ştiinţă au emis de mult timp avertismente cu privire la impactul unei creşteri cu 1,5 grade Celsius a temperaturii pe Terra. Pe baza tendinţelor recente, cercetătorii care semnează studiul prezic faptul că acest prag ar putea fi atins încă din anul 2030.
Cele patru puncte critice pentru climă ar putea conduce la o dinamică ce va provoca în continuare topirea calotelor glaciare de pe Pământ chiar dacă temperatura planetei nu va mai creşte, a avertizat raportul.
Dacă toate măsurile planificate în prezent de politicieni ar fi implementate, temperatura globală ar putea fi limitată la o creştere de 1,95 grade Celsius până în 2100. Însă, măsurile introduse până în prezent nu vor face decât să limiteze încălzirea la 2,6 grade Celsius.
„Acest lucru plasează Pământul pe o traiectorie ce va traversa mai multe puncte critice periculoase, dezastruoase pentru oameni din întreaga lume„, a declarat Johan Rockström de la Institutul de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam, Germania, unul dintre coautorii raportului.
„Noua noastră cercetare oferă dovezi convingătoare conform cărora lumea trebuie să accelereze în mod radical decarbonizarea economiei pentru a limita riscul de a traversa puncte critice climatice„, a spus la rândul său Tim Lenton de la Universitatea din Exeter, un alt coautor al raportului, citat într-un comunicat.
Citește și: Schimbările climatice pun în pericol disponibilitatea unor resurse regenerabile, cum ar fi biomasa
Opțiunea rută ecologică din Google Maps, disponibilă în România