Patru noi parcuri fotovoltaice. Unde suntem cu consumul de energie

OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia au semnat contractele pentru proiectarea și execuția a patru parcuri fotovoltaice în județele Gorj și Dolj. Capacitatea totală a proiectelor este estimată la 550 MW, în creștere față de estimarea inițială de 450 MW, ca urmare a soluțiilor tehnice propuse de constructori. Consumul de energie din surse regenerabile crește în România.

Trei dintre parcuri – Rovinari, Tismana 1 și Tismana 2 – vor fi realizate de un consorțiu format din compania americană Ameresco și Sunel (Grecia), însumând aproximativ 460 MW.

Al patrulea parc, de 90 MW, va fi construit de compania turcă Girisim Elektrik, pe terenul fostei termocentrale Ișalnița.

Investiția depășește 400 de milioane de euro, din care aproximativ 70% este acoperită prin Fondul pentru Modernizare. Energia produsă va fi livrată în Sistemul Energetic Național și, conform estimărilor, ar putea acoperi consumul anual de electricitate al circa 410.000 de locuințe. OMV Petrom și CE Oltenia dețin participații egale în cadrul acestor proiecte.

„Prin Strategia 2030, ne propunem să fim un actor cheie în tranziția energetică a României, cu o țintă ambițioasă de dezvoltare a 2,5 GW capacitate, inclusiv prin parteneriate, din surse eoliene și fotovoltaice”,

a declarat Frank Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie.

Compania spune că este activă în producția de energie electrică din 2012, prin centrala electrică pe gaze naturale de la Brazi, care poate acoperi aproximativ 10% din producția națională de electricitate.

În timp real – puțin peste un sfert din energia consumată în România provine din surse hidro, peste 23% din eolian, iar peste 21% din nuclear. Din fotovoltaice provine 14% din energia consumată, iar din cărbune – sub 9% și din hidrocarburi  – sub 6%. Asta înseamnă 62,76% numai din hidro, eolian și fotovoltaic. Potrivit site-ului Transelectrica, țara noastră folosește zero instalații de stocare în acest moment.

Sursa: Transelectrica

În aceea ce privește datele existente la nivel european, România se situa peste media UE la consumul de energie electrică din surse regenerabile în 2023, potrivit Eurostat. Cu o pondere de 47,39%, România s-a clasat pe locul 11 în Uniune, înaintea Olandei (46,4%) și Italiei (38,1%), dar sub Germania (52,2%) și Finlanda (52,4%).

Și în sectorul de încălzire și răcire, tot în 2023 – România a depășit media UE (29,1% față de 26,2%), însă s-a situat abia pe locul 16, între Franța și Cehia. Cele mai ridicate ponderi au fost înregistrate în Suedia (67,1%), Estonia (66,7%) și Letonia (61,4%).

Date mai noi – aferente anului trecut ne arată că, la nivel european, ponderea energiei regenerabile în mixul electric a ajuns la 47% în 2024. În aprilie, s-a atins un record de 54%, în principal datorită creșterii producției solare (+19%, adică +38 TWh) și hidro (+13%, adică +43 TWh). În paralel, producția din surse fosile a scăzut: cărbunele cu 27% (-54 TWh), iar gazele naturale cu 25% (-30 TWh).

Prețul angro mediu al energiei electrice în 2024 a fost de 74 €/MWh, cu 22% mai mic decât în 2023. Prețul pentru consumatorii casnici din capitalele UE a fost de 242 €/MWh, în scădere cu 7% față de anul anterior.

CITEȘTE ȘI: 

Raport: Starea centralelor pe cărbune în lume. Unde se află România?

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri