Patrimoniul Romaniei trebuie salvat din ghearele coruptiei

Patrimoniul cultural si natural al Romaniei este un potential al dezvoltarii durabile, si nu trebuie sa fie victima neglijentei, incapacitatii administrative sau coruptiei, a declarat presedintele Traian Basescu, la lansarea studiului "Patrimoniul construit si natural al Romaniei in pericol – Masuri prioritare de protectie", realizat de Comisia prezidentiala pentru patrimoniul construit, siturile istorice si naturale. VEZI STUDIUL

Presedintele Traian Basescu a atras atentia, cu aceasta ocazie, asupra faptului ca patrimoniul este o urgenta nationala, iar neaplicarea legislatiei este una din carentele sistemului de protejare a patrimoniului. De asemenea, legea in acest domeniu nu este suficient de clara si de coerenta, mai spune presedintele Romaniei.

Responsabilitatea administratiei locale este o alta problema grava are afecteaza protejarea patrimoniul cultural si natural. Traian Basescu a subliniat mai multe aspecte semnalate de Comisie, precum amplasarea cladirilor inalte in zone de protectie a monumentelor, demolarea fondului construit valoros sau desfigurarea acestuia prin extinderi sau constructii parazitare. "Este o mare eroare ca administratiile sa vada in patrimoniu un obstacol in calea dezvoltarii, exercitand presiuni asupra zonelor care ar trebui protejate. Patrimoniul cultural cere respectul si grija noastra", a declarat Traian Basescu.

In ceea ce priveste patrimoniul natural, presedintele Traian Basescu atrage atentia asupra faptului semnalat si de catre Comisie, si anume declinul padurii in Romania ca urmare a volumului mare de masa lemnoasa exploatat, a taierilor ilegale si a calamitatilor naturale.

Comisia propune 12 masuri prioritare pentru oprirea degradarii sau chiar disparitiei patrimoniul construit si natural. Printre acestea se numara armonizarea legislatiei prin corelarea Strategiei de dezvoltare durabila 2030, a strategiilor sectoriale de profil si a Strategiei Nationale / Planul national de dezvoltare 2007-2013 in privinta patrimoniului cultural si natural, precum si includerea temporara a zonelor construite protejate in categoria juridica de "monument istoric". Alte masuri prioritare incluse in raport sunt eliminarea procedurii declasarii de urgenta, considerarea interventiilor daunatoare asupra zonelor protejate ca fiind infractiuni, infiintarea Agentiei Nationale pentru Arii Protejate, reducerea cotei anuale de taiere a copacilor, precum si corelarea legislatiei silvice cu legislatia privind conservarea ariilor protejate.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va trimite Executivului si Parlamentului propunerile Comisiei pentru a modifica sau completa prevederile existente, pentru o mai buna protejare a patrimoniului. De asemenea, presedintele a facut apel la autoritatile locale si la beneficiarii monumentelor istorice sa fie mai responsabili in ce priveste conservarea si protejarea patrimoniului.

spot_img

Ultimele știri