Plaje insorite, rauri limpezi sau paduri neatinse inca de poluare pot fi alese pentru petrecerea vacantei de Paste in cateva tari din Europa, care si-au pastrat inca natura in stare salbatica.
Printre cele mai cautate destinatii se numara si Croatia, unde poti vasli pe rauri curate, printre serpi de apa sau broaste testoase.
Sau Grecia, unde poti urmari rutele pasarilor migratoare ca sa descoperi zonele umede, dar si Suedia, unde Lapland a ramas unul dintre putinele locuri salbatice din lume.
Cehia, piste pentru biciclisti, sapate in munte
Cehia se numara si ea printre tarile care practica turismul ecologic sau agroturismul.
Aproape de Paradisul Boemian, situat in nordul Boemiei, se afla romanticul sat Zasada, unde se afla podgorii, munti sau dealuri in ale caror poieni cresc tot soiul de plante, unele unice in lume.
Regiunea include si maiestuoasa panorama a Munților Krkonoše, care este cel mai mare lanț de munți din Cehia, cu Sněžka, cel mai inalt varf al sau.
Aici se afla si Muntii Jizera, cu condiții excelente pentru turism, cat si bazinul Raului Elba si Raul Úpa.
Exista, de asemenea, si o retea de trasee marcate pentru biciclisti si pentru activitati sportive si drumetii.
Croatia, plimbari cu caiacul printre serpi de apa
Malurile raurilor carstice din Croatiei ofera privelisti de neuitat, iar o plimbare cu caiacul pe raul Mreznica este cu atat mai spectaculoasa cu cat dintre valuri rasar, pe negandite, serpi de apa dulce, atat de fricosi incat se scufunda la fel de repede cum au aparut.
Una dintre destinatiile cele mai cunoscute pentru iubitorii de caiac este malul drept al raului Mreznica, aflat la 40 de kilometri de capiatala tarii, Zagreb.
Este unul dintre cele mai curate rauri din aceasta tara, un loc magic, inconjurat de paduri si poiene, dar si de pensiuni agroturistice, unde turistii se pot bucura, macar si cateva zile, de produse traditionale si aer curat.
Grecia, raiul iubitorilor de birdwatching
Turistii care aleg sa mearga in Grecia cu ocazia sarbatorilor pascale vor fi incantati sa descopere diversitatea peisajelor si frumusetea nealterarata a ecosistemelor terestre si umede.
Vor putea, de asemenea, sa faca si birdwatching, o activitate care nu dauneaza mediului si care are ca scop studiul si protejarea speciilor de pasari.
Grecia, datorita varietatii terenurilor, a contrastelor naturale si a zonelor cu valoare ecologica, atrage multe specii de pasari, aproximativ 407, dintre care unele folosesc zonele umede pentru odihna si hrana, in timpul migratiei.
Parcul National al Estuarelor Axios-Loudias-Aliakmonas este un sistem umed, transformat, datorita conditiilor ecologice, intr-un habitat ideal pentru animale salbatice sau plante.
Mai mult de 270 de specii de pasari isi gasesc adapostul aici, iar padurea Axios gazduieste cea mai importanta colonie de starci din Europa.
Lapland, paradisul suedez
Lapland se afla in nordul Suediei, in zona arctica, si se numara printre ultimele locuri salbatice din Europa. Parcurile nationale adapostesc ghetari si rauri involburate, iar aici traeste o populatie de numai 40 de familii, denumita Sami.
Turistii insa vor gasi trasee marcate, dar nu si cabane in care sa se adaposteasca, asa ca este indicat sa fie echipati cu tot ce le trebuie pntru a face fata unor excursii care devin aici adevarate provocari.
Parcul National Sarek adaposteste peste 100 de ghetari, iar Padurea Muddus, care este virgina, are terenuri mlastinoase, unde isi au cuibul sute de pasari.
Un alt meleag minunat este si Arjeplog, care are 8.000 de lacuri, iar celor care s-au indragostit de aceste locuri, intr-o alta excursie, pe care ar trebui sa o faca toamna, li se v aoferi sansa sa vada spectacolul incredibil al aurorei boreale.