Păsările migratoare, afectate de primăverile timpurii

Păsările migratoare care trăiesc la tropice sunt afectate de primăverile timpurii din latitudinile înalte. Ele ajung să concureze cu păsările locale europene pentru resurse, însă de multe ori sunt omorâte, conform unui nou studiu.

Biologii au analizat rata de deces a masculilor de muscari negri, păsări africane carnivore care migrează în fiecare primăvară în Olanda pentru a se reproduce. Ratele de deces au crescut semnificativ între 2007 și 2016, pe măsură ce iernile au devenit mai calde și primăverile au început mai devreme.

În unii ani, aproximativ 1 din 10 masculi de muscari au fost omorâți de către pițigoi, care au ocupat deja zone preferate de muscari. Păsările se luptă pentru hrană, mai exact omizi, și pentru cutiile-cuiburi puse de locuitori. Ambele specii încearcă să își programeze perioada de reproducere pentru a coincide cu apariția hranei pentru pui, și ambele specii s-au obișnuit să colonizeze cutiile-cuiburi disponibile.

Când un muscar ajunge într-o cutie-cuib colonizată de pițigoi, va fi atacat și omorât.

Cercetătorii avertizează că schimbările climatice aduc noi probleme pentru multe specii care sunt adaptate perfect la mediul din jur. Ele devin tot mai vulnerabile pe măsură ce perioada de împerechere nu se mai sincronizează cu disponibilitatea hranei, sau sunt amenințate de prădători în unele zone de împerechere din regiunea Arctică, pe măsură ce aceasta se încălzește rapid.

Primăvara începe mult mai devreme în emisfera nordică. Unele specii migratoare au putut să se adapteze, iar pițigoiul în mod special s-a arătat pregătit să înfrunte noi probleme. Pițigoiul ajunge acum în zonele de împerechere cu aproximativ 16.6 zile mai repede decât muscarul negru care iernează în Africa de Vest, așadar nu are cum să știe în ce moment ar trebui să plece către un loc de împerechere atât de îndepărtat.

Green Report Shop Produse ECO

Sosirea târzie a muscarului a dus la o creștere a conflictelor. Cercetătorii au descoperit 86 de masculi de muscari omorâți de pițigoi. Pițigoii au omorât mai mulți muscari atunci când aceștia au ajuns în Olanda la mijlocul sezonului de împerechere al pițigoilor.

Descoperirea nu sugerează că muscarul este în pericol de extincție locală. Oamenii de știință spun că majoritatea atacurilor au avut loc între masculii excedentari. Un surplus de masculi are rolul de a proteja populația, însă pe termen lung, muscarii ar putea pierde cursa pentru supraviețuire.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri