Pasarile din Marea Neagra vor avea protectie europeana

Mai multe zone din Marea Neagra vor putea fi declarate situri Natura 2000, pe baza unui proiect lansat de activistii de mediu din Romania, Bugaria, Turcia si Grecia.

Proiectul este derulat de Societatea Ornitologica Romana (SOR), impreuna cu organizatiile BSPB (Bulgaria), Doga Dernegi (Turcia) si HOS (Grecia).

Acestea sunt deja partenere in cadrul BirdLife International – o retea mondiala ce cuprinde peste 100 de organizatii nationale pentru conservarea pasarilor si a naturii.

In cadrul proiectului „Pasarile din Marea Neagra”, in prima etapa, vor fi identificate Arii Marine de Importanta Avifaunistica. Ulterior ele pot fi desemnate drept Arii Marine de Protectie Speciala Avifaunistica (situri Natura 2000).

La fel ca in cazul ariilor terestre, aceste actiuni vor conduce la un management sustenabil al siturilor marine, astfel incat protectia si conservarea speciilor sa fie amplificate, in concordanta cu Directiva Pasari a UE.

Potrivit SOR, coasta sudica a Marii Negre are o importanta deosebita pentru conservarea resurselor marine si a biodiversitatii. Exista o probabilitate mare ca pasarile marine care cuibaresc in multe alte tari (atat din UE, precum Grecia, Italia si Malta, cat si din nordul Marii Negre, precum Ucraina) sa apara si in apele din Romania, Bulgaria si Turcia, pentru a cauta hrana.

Proiectul "Pasarile din Marea Neagra" are ca scop furnizarea de informatii asupra zonelor cheie pentru pasarile de mare din sudul Marii Negre, cu relevanta pentru mai multe tari si specii, la nivel regional si al UE.

Comisia Europeana astepta propuneri inca de acum patru ani

Comisia Europeana ceruse statelor UE sa aduca propuneri pentru completarea componentei marine a proiectului Natura 2000 pana in anul 2008 sau, acolo unde acest lucru nu a fost posibil, sa indice masurile pe care urmeaza sa le adopte pentru desemnarea cat mai rapida a acestor situri.

Cu toate acestea, nu au fost realizate studii asupra situatiei critice in care se afla pasarile – din cauza lipsei hranei si a zonelor de odihna – de-a lungul coastei europene a Marii Negre sau in Turcia (tara candidata la UE). Aceasta lipsa de date reprezinta o amenintare pentru conservarea speciilor din Marea Neagra.

Chiar daca zonele de cuibarit sunt cunoscute, exista foarte putine informatii cu privire la zonele principale de hranire si odihna. Aceste pasari, care sunt protejate in zonele terestre de cuibarit, nu se afla la adapost in mediul marin, care are o importanta cruciala de-a lungul ciclului lor de viata.

Pentru a include aceste zone in reteaua Natura 2000, este nevoie de realizarea unor cercetari concrete, folosind o serie de tehnologii si metodologii standardizate, dezvoltate de BirdLife International.

Din cauza lipsei de informatii privind distributia pasarilor marine in spatiul Marii Negre, Romania si Bulgaria se afla in acest moment mult in urma cu indeplinirea obligatiilor impuse de UE cu privire la desemnarea SPA-urilor marine (Arii de Protectie Speciala Avifaunistica).

Proiectul lansat de activistii de mediu din Romania, Bulgaria, Turcia si Grecia va dezvolta cercetarile si pregatirile necesare pentru inceperea stabilirii zonelor cheie pentru hranirea si odihna pasarilor marine.

La finalul acestui proiect va fi intocmit un inventar preliminar al Ariilor Marine de Importanta Avifaunistica.

Acestea reprezinta baza de referinta pentru desemnarea Ariilor de Protectie Speciala Avifaunistica de catre Comisia Europeana si Curtea Europeana de Justitie.

Coasta sudica a Marii Negre detine populatii de importanta internationala de furtunar (Puffinus yelkouan, foto stanga) si cormoran motat (Phalacrocorax aristotelis, foto sus), ambele specii fiind protejate prin Directiva Pasari a UE, Anexa 1 (specii de pasari care fac obiectul masurilor de conservare speciale privind habitatul, in scopul asigurarii supravietuirii si reproducerii lor in aria lor de distributie).

Zona este importanta pentru aceste specii, dar si pentru altele, pentru asigurarea hranei, fiind folosita inainte si dupa perioada de reproducere sau pentru iernat.

Mihai Diac

Foto: www.mlahanas.de, www.sundancevillas.co.uk
 

spot_img

Ultimele știri