Aproximativ 100 de specii de păsări ar putea dispărea din cauza practicilor agricole și forestiere alimentate de comerțul global, cum ar fi creșterea vitelor și conversia terenurilor pentru culturi de soia și palmier, conform unei noi analize globale.
Conform cercetătorilor, numărul speciilor amenințate cu extincția a crescut cu 7% în primii zece ani ai acestui secol. În comparație, aproximativ 140 de păsări au dispărut în ultimii 400 de ani.
Cercetătorii au folosit extincțiile păsărilor ca măsură a pierdrii biodiversității asociate comerțului global cu produse alimentare și lemn. Conform studiului, comerțul global poate amenința specii de animale care se află departe de statele în care produsele sunt consumate.
Animalele mari ale lumii riscă să fie vânate până la extincție
În 2011, aproximativ o treime dintre impacturile asupra biodiversității din sudul și centrul Americii, și o pătrime din Africa, au fost cauzate de consumul bunurilor din alte locuri ale lumii.
Henrique Pereira, de la Centrul German pentru Cercetarea Integrativă a Biodiversității (iDiv) din Leipzig, Germania, co-autor al studiului, a declarat pentru BBC News că problema pierderii biodiversității nu poate fi combătută fără ca oamenii să-și asume responsabilitatea pentru bunurile pe care le achiziționează.
„Trebuie să oferim mai multe informații pentru consumatori – pentru a putea ști ce cumpără.”, a declarat Pereira.
Cele mai utilizate grupe de produse care conțin ulei de palmier
Cercetătorii au estimat numărul speciilor de păsări aflate la risc de dispariție din cauza transformării habitatelor naturale în terenuri agricole între anii 2000 și 2011. Conform estimărilor, 121 de specii de păsări ar putea dispărea dacă nu vor fi luate măsuri privind utilizarea terenurilor.
„Trebuie să abordăm modelele nesustenabile de consum alimentate de creșterea economică. Alegerile noastre de aici vor avea consecințe altundeva.”, a adăugat Alexandra Marques, co-autoare a studiului.