Particulele vulcanice, o solutie pentru racirea Pamantului

Oamenii de stiinta rusi au descoperit ca particulele vulcanice pot ajuta la racirea Pamantului, informeaza china.org.cn.

Temperatura medie mondiala poate scadea cu 0,5 pana la 1 grad Celsius pe an daca un million de tone de particule vulcanice ar fi imprastiate pe toata suprafata Pamantului de la o distanta de 10-14 km, a declarat Yuri Israel, director adjunct al Intergovermental Panel on Climate Change (IPCC), cel care a castigat premiul Nobel pentru pace in acest an, alaturi de Al Gore.

„Experimentele noastre au aratat eficienta acestei solutii. De fapt este mai eficienta decat unele metode stipulate in Protocolul de la Kyoto pentru stoparea incalzirii globale”, a mai spus Israel in timpul unei conferinte pe teme de schimbari climatice tinuta la Moscova. Conferinta a facut parte din programul de schimb de experienta intre Rusia si China.

Particulele plutitoare nu vor sta in atmosfera pentru totdeauna, ele vor ajunge pe Pamant in 2-3 ani, a mai declarat Israel. Particulele nu sunt daunatoare mediului, impactul reprezentand o fractiune din emisiile industrial, spun expertii rusi.

Un cercetator rus a descoperit rezistenta particulelor vulcanice la radiatiile solare inca din 1974, cand a observat ca temperatura solului din jurul vulcanilor a scazut remarcabil dupa o eruptie. Dupa o eruptie vulcanica recenta din Philippine, oamenii de stiinta rusi au sesizat ca temperatura globala a scazut temporar cu 0,3, pana la 0,5 grade Celsius.

Climatologul Huang Yao, de la Academia de Stiinte Chineze, a spus ca descoperirile rusilor sunt foarte interesante si corecte, in principiu. „Si eu am observant scaderea temporara a temperaturii dupa eruptia vulcanica din Philippine, deci cred ca noua metoda ar putea juca un rol foarte important in cercetarile destinate luptei impotriva incalzirii globale”, a spus acesta. Dar Huang a mai aratat, pe de alta parte, ca impactul particulelor vulcanice asupra mediului si asupra sanatatii umane este inca necunoscut. „Abia astept sa vad datele cercetatorilor rusi”, a incheiat Huang.

spot_img

Ultimele știri