O expunere prelungita la particulele fine aflate in suspensie in aer (PM) are un efect nefast asupra sanatatii, chiar daca concentratia acestora ramane in normele impuse de Uniunea Europeana (UE), arata un studiu recent prezentat de 7sur7.be.
Rezultatele noastre sugereaza ca efecte nefaste importante asupra sanatatii se produc chiar daca concentratia de particule fine PM 2,5 este inferioara limitei fixate de UE pentru calitatea aerului, aceasta fiind stabilita la o concentratie medie anuala de 25 micrograme pe metru cub de aer”, explica autorul principal al studiului, cercetatorul olandez Rob Beelen, citat de 7sur7.be
Studiul, publicat in revista medicala „The Lancet” se bazeaza pe datele stranse pe parcursul a 14 ani printr-un sistem tip ancheta la care au participat 367.251 persoane din 13 tari diferite.
Concluziile analizei respective arata ca o variatie relativ mica a poluarii prin PM 2,5 antreneaza un risc crescut pentru sanatatea celor expusi.
Studiul arata ca pentru fiecare crestere de 5 micrograme pe metru cub a concentratiei in PM 2,5 pe an, riscul de a muri de o cauza naturala creste cu 7%”, explica cercetatorii.
Acestia exemplifica, pentru o mai buna intelegere, ca diferenta de poluare de 5 micrograme pe metru cub se poate constata, in cadrul oraselor, intre o artera foarte circulata si un loc situat la distanta de traficul intens.