text de Alexandra Kartman
Castigatorii concursului on-line organizat de Ambasada Marii Britanii, pe tema schimbarilor climatice, au fost premiati luna aceasta, intr-o ceremonie care a avut loc la resedinta ambasadorului britanic.
Concursul desfasurat la finele anului trecut a constat in opt intrebari la care participantii trebuia sa raspunda online, urmate de o propunere de slogan pentru o campanie vizand schimbarile climatice. Cele mai bune trei sloganuri au fost "Change your life and save the planet! Climate change is not a myth." ("Schimba-ti viata si schimba planeta! Schimbarea climatica nu este un mit."), "Think right: climate change you can fight!" ("Gandeste corect; poti lupta contra schimbarii climei!"), "Change the future for the better, not the climate for the worse!" ("Schimba viitorul in bine, nu clima in rau!"), creatii ale lui Serghei Nicolaenco (premiul III), Cristina Rizescu (premiul II), respectiv Ana-Maria Albulescu (premiul I).
Concursul a fost parte a unui proiect mai amplu desfasurat de Ambasada Britanica, in colaborare cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. in cadrul conferintei "Schimbari climatice: Viitorul incepe azi", au fost prezentate cele mai recente informatii privind schimbarile climatice si instrumentele disponibile pentru a raspunde acestei amenintari, inclusiv prin cresterea oportunitatilor de afaceri bilaterale de care ar beneficia atat economia Marii Britanii, cat si cea a Romaniei. La conferinta au luat parte experti romani si britanici pe probleme de mediu, reprezentanti ai mediului de afaceri si ai societatii civile, oameni politici.
Cu ocazia ceremoniei de premiere, ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, a apreciat relatia cu autoritatile de mediu din Romania. "Ambasada lucreaza in stransa colaborare cu doamna Sulfina Barbu, ministrul mediului, pentru constientizarea nevoii urgente de a aborda problema globala a schimbarilor climatice." El a adaugat, de asemenea, ca "massmedia au un rol crucial in transmiterea mesajului ca fiecare cetatean trebuie sa joace un rol in acest proces".
"Problema schimbarii climatice este o prioritate pentru noi si dorim sa o vedem perfectionata in scoli, asigurandu-ne ca tinerii inteleg atat provocarea pe care o implica, cat si actiunile pe care ei, ca indivizi, le pot intreprinde, de exemplu, pentru a reduce emisiile de carbon", a declarat, pentru Green Report, Jim Knight, secretarul de stat britanic pentru invatamantul preuniversitar.
O dovada a atentiei deosebite acordate de autoritatile britanice problemelor de securitate climatica o constituie, asa cum afirma secretarul de stat Jim Knight, si faptul ca acestea ocupa punctul doi in programul de prioritati al presedintiei, dar si in programul Marii Britanii pentru summit-ul G8 din 2005.
Marea Britanie a sprijinit Romania in dezvoltarea Agendei Locale 21 – strategii de dezvoltare locala, in realizarea unor studii de fezabilitate a rezervelor de apa si in proiectele de tratare a apei reziduale finantate de ISPA, pentru a pregati implementarea Directivelor UE referitoare la Apa.