PARK(ing) Day: Peste 20 de modalitati de a-ti revendica orasul, de la ”frecat menta” si pana la ”oaze de lumina”

Incepand din aceasta dimineata, parcarile din Bucuresti (Baneasa si Unirea) s-au transformat in parcuri, prin PARK(ing) Day, un proiect al RFI Romania, la care ia parte si asociatia Green Revolution, cu bicicletele ,,I’Velo” – cel mai mare program de bike sharing din tara. Bucurestenii intra astfel in randul celor 30 de tari (800 de parcari) unde este organizat evenimentul eco, si isi pot revendica dreptul de a utiliza si in alt mod aceste spatii, deoarece ”parcarea este un loc si pentru oameni si pentru masini pe care il putem folosi intr-un mod placut cu totii”, a declarat, pentru Green-report.ro, Andreea Pietrosel, unul dintre organizatorii evenimentului.

Peste 20 de proiecte au fost selectate pentru a participa la cea de-a doua editie a PARK(ing) Day Bucuresti. S-au inscris asociatii pentru protectia mediului, ONG-uri pentru protectia animalelor, biciclisti, activisti urbani, artisti si arhitecti ce propun bucurestenilor sa invete sa isi iubeasca orasul.

Evenimentul a ajuns la a doua editie in tara nosatra iar ”anul acesta vorbim deja despre doua parcari – una la Unirea si cealalta la Baneasa – avem 1.500 de metri patrati si este deja mai bine deoarece avem 22 de participanti”, a precizat Andreea Pietrosel. Ea a continuat explicand ca ”dorim sa facem orasul mai prietenos deoarece suntem un popor care se lamenteaza permanent dar nu suntem capabili sa ne organizam. La Paris, de exemplu, exista parcari care se inchid duminica pentru oamenii care se plimba cu role si biciclete”.

Iata si cateva dintre proiectele selectate pentru aceasta editie PARK(ing) Day, explicate pentru Green-report.ro, chiar de cei care stau in spatele lor:

La standul ,,I’Velo” bucurestenii au putut vedea ce inseamna un milion de ore de pedalat, si peste 450.000 de utilizatori ai celui mai mare program de bike sharing din tara, pe parcursul unui singur an. Si asta pentru ca reprezentantii Asociatiei Green Revolution, cea care se ocupa de acest proiect, a expus la PARK(ing) Day un morman de cauciucuri si piese uzate.

”450.000 de utilizatori I`Velo isi revendica zilnic parcarile din cinci orase prin alegerea transportului alternativ: bicicleta. Cei 450.000 de utilizatori si aproape un milion de ore de pedalat au o dovada palpabila la Park(ing) Day prin mormanul de piese stricate, cauciucuri, cosuri expuse aici de Asociatia Green Revolution. Ideea de baza a fost sa demonstram ca lucrurile se pot schimba si in Romania si multi au demonstrat ca bicicleta poate fi un mijloc de transport si de recreatie in acelasi timp”, a declarat Amalia Precup, Communication & PR Coordinator la Asociatia Green Revolution.

"Mi se pare foarte interesanta ideea celor de la Green Revolution, care ne demonsteaza ce inseamna proiectul cunoscut, I`Velo. Sunt convinsa ca impreuna cu gasca mea suntem responsabili de o parte din cosurile si rotile stricate de aici de la standul lor", a declarat Carmen Rosca, participanta la eveniment.

Think Outside The Box a organizat un campionat de… frecat menta. ”Pentru ca toata lumea se plange de lipsa timpului, ne-am gandit sa facem un spatiu unde oamenii sa se poata plictisi cu metoda. Avem trei probe: prima de frecat menta, a doua de taiat frunze la caini si a treia, cea mai grea, de ascultat melodia lui Bryan Adams, Everything I do, I do it for u – cel care o asculta de cele mai multe ori castiga”, a declarat, pentru Green-report.ro, Andra Matzal, coordonatorul campionatului.

Make a Point a amenajat o cabina la PARK(ing) Day, unde ”oamenii pot intra si sa-si spuna pasul, oricare ar fi el. Noi strangem cu toate aceste confesiuni urbane ale oamenilor si apoi facem un film pe care-l vom prezenta la noi, la Make a Point”, a declarat Madalina Rosca, presedinte Make a Point si regizor de film.

In parcarea de la Unirea, Bucurestenii pot sa intre si intr-o ”Oaza de lumina si culoare”, un proiect artistic al Cameliei Sirli, fotograf. ”Am vrut sa fie o oaza de relaxare pentru ca oamenii sa vina si sa se uite la fotografii fara sa fie constransi de spatiul de expozitie. Am strans la un loc tot ceea ce este frumos, fie ca e urban, fie ca e emotional”, a spus artista.

Incubator 107 este un alt proiect care nu trebuie ratat la Park(ing) Day. Aici, oamenii isi pot impartasi cunostintele cu ceilalti. Mai precis, asa cum ne-a spus Ana Coltanu, mester la atelierul de masaj, ”oricine poate sa vina sa-i invete orice pe ceilalti. E un spatiu deschis despre tot ceea ce inseamna sa dai, sa impartasesti cu ceilalti ceea ce stii sa faci”.

 
Ce se mai intampla la Park(ing) Day:

In parcarile din piata Unirii (magazinul Unirea, aripa Calarasi) si Carrefour Baneasa, intre orele 10-18, vor avea loc activitati pe toate gusturile.

La standul I’Velo de la Park(ing) Day, o sa vedeti o mica dovada a ceea ce insemna:

– 1 milion de ore de pedalat
– 1.100 de biciclete
– si ceea ce presupune munca colegilor de la tehnic, pentru mentenanta bicicletelor

Zi de zi – atat in timpul saptamanii, cat si in weekend – 450.000 de romani aleg bicicleta I’Velo – atat pentru agrement cat si pentru transportul alternativ in oras. Ei isi revendica parcarile in fiecare zi, pedaland in detrimentul masinii din parcare.

Cei de la Decat o Revista vor face un schimb de reviste, sesiuni de jocuri de societate, si vor lansa provocarea la povestit despre relatia cu Bucurestiul.

Amintirile despre Bucuresti vor putea fi impartasite si la «Cabina de Confesiuni» a celor de la Make a Point. Bucurestenii vor face noi amintiri, de data asta pe iarba, cu ajutorul fotografului Florin Ghioca. Vizitatorii isi pot face noi prieteni, adoptand un catel de la Asociatia GIA.

Nemultumitii vor sta la «Picnic cu vecinii» cu cei de la Centrul de Resurse pentru participare publica si vor afla ce fac unii cetateni pentru a-si salva orasul. Apoi, vor trece pe la standul Ecopolis pentru a face o lista cu lucrurile care le confisca orasul si starea de bine. Vor afla de la Viitor Plus despre programul de reciclare a hartiei, Recicleta, si unde este cel mai apropiat centru de colectare a deseurilor. Plantam fapte bune in Romania le va povesti cum se pot implica ei pentru o Romanie diferita. Participantii vor putea recicla selectiv la standurile Environ (colectare electronice) si Romprest (colectare deseuri).

Doritorii de sport vor juca ping pong cu cei din redactia Kamikaze, iar dupa aceea se vor relaxa in spatiile amenajate de Camelia sirli sau in Green Lounge, pe obiecte impletite din materiale reciclate, admirand statuile vivante ale Teatrului Masca. Apoi pot citi o carte buna imprumutata de la standul BiblioBuzz. Vor lua parte la invataturile practice ale celor de la incubator107: vor savura sucuri naturale, vor invata sa confectioneze bijuterii din hartie sau se vor relaxa la un masaj.

Nu inainte de a lansa primul lor zmeu pe cerul Bucurestiului, gratie Vreau pe cer. Spre seara, dupa un ceai la iarba verde, vor dansa impreuna cu trupa de dans irlandez STEYsha. Biciclistii vor profita de un Colt dedicat lor, in care isi pot testa abilitatile de pedalare pe loc si pot asculta povestile curierilor pe bicicleta de la Tribul. Tot lor, sau mai bine zis bicicletelor, li se dedica un salon de infrumusetare si reparatii via Biciclop.

Harta parcarilor, interviuri cu participantii si detalii despre proiectele lor sunt disponibile pe parkingday.rfi.ro.

PARK(ing) Day este un eveniment ecologic desfasurat la nivel mondial, organizat in Bucuresti de RFI Romania cu sprijinul ApaNova, Carrefour, Romprest, Green Factory, Baneasa Shopping City, Intersport, Harmony Design si Primaria Municipiului Bucuresti. Parteneri media: Zile si Nopti, Hotnews, Romania Libera, Think outside the box, Decat o Revista si Metropotam.

PARK(ing) Day este un proiect initiat in 2005 de Rebar, un studio de design din San Francisco si are menirea de a pune in dezbatere felul in care este folosit spatiul public in marile orase, militand pentru schimbari ale infrastructurii urbane. Proiectul a crescut in fiecare an, iar in PARK(ing) Day 2010 s-a inscris peste 800 de “PARK”-uri in mai mult de 180 de orase din 30 de tari, pe sase continente. 

Foto: Alex Rosianu, Green Revolution

Florin Tulbure

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri