Ariile protejate de la Dunare se unesc pentru salvarea fluviului

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) isi propune sa salveze populatia de sturioni prin intermediul proiectului DANUBEPARKS, o retea de arii protejate dunarene.

Prin acest proiect se urmareste implementarea de strategii transnationale pentru conservarea patrimoniului natural al Dunarii, anunta un comunicat de presa ARBDD.

“Noi ne-am propus impreuna cu celelalte arii protejate dunarene sa cream o retea si sa incercam ca in aceasta retea sa mai atragem si alte arii protejate dunarene astfel incat sa se creeze o posibilitate de colaborare transfontaliera de-a lungul Dunarii cu toate zonele protejate. Si in aceasta colaborare, cu obiectivele pe care ni le-am propus, am convins Uniunea Europeana sa finanteze elementele proiectului DANUBEPARKS”, a declarat, pentru Green Report, Grigore Baboianu, guvernator ARBDD.

“De exemplu, unul dintre proiectele incluse in acest program are ca obiective salvarea populatiei de sturioni si protejarea si conservarea unor specii periclitate precum nurca europeana si vulturul codalb. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 3 milioane de euro”, a precizat Baboianu.

Un alt obiectiv prevazut in cadrul proiectului DANUBEPARKS este schimbul de experiente si masuri de protectie si conservare a speciilor si habitatelor dunarene, intre ariile protejate participante la proiect.

In acest sens sunt programate deplasari in fiecare arie protejata din cadrul proiectului DANUBEPARKS prilej de a face vizite in teren, de a purta discutii cu managerii ariilor protejate si de a completa chestionarul, intocmit de ARBDD, privind experienta in administrarea siturilor Natura 2000. Pana in prezent au fost facute doua expeditii, una in Bulgaria si una in Ungaria si Croatia.

Proiectul DANUBEPARKS- Reteaua de Arii Protejate Dunarene – Dezvoltarea si Implementarea de Strategii Transnationale pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunarii se implementeaza in perioada 1 martie 2009 – 29 februarie 2012.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri