Specialistii romani au lansat ideea infiintarii, in mediul rural, a unor parcuri energetice bazate pe surse regenerabile.
Aceasta initiativa poate fi benefica pentru orice localitate rurala, dar mai ales pentru asezarile inca racordate la reteaua nationala de electricitate.
Romania are peste 300 de sate neelectrificate
“In Romania avem peste 300 de sate neelectrificate”, a declarat astazi Nicolae Sdrula, secretarul Asociatiei Romane pentru Biocombustibili, cu prilejul unei mese rotunde pe tema dezvoltarii oraselor si a regiunilor.
Masa rotunda a fost organizata la Bucuresti de Ministerul Afacerilor Externe, cu prilejul celei de a doua editii a Targului International “Dunarea si Delta”.
“Parcurile energetice ar putea include panouri solare, generatoare de biogaz, pompe de caldura, turbine eoliene, generatoare de bioetanol”, a explicat Nicolae Sdrula. Acesta a precizat, pentru Green Report, ca propunerea romaneasca a fost lansata acum o saptamana, la Istanbul, in cadrul unei conferinte de protectia mediului organizata de Asociatia Balcanica de Mediu (BENA).
Parcurile energetice ar putea fi construite la marginea satelor, urmand sa ofere energie pentru mai multe gospodarii, iar in acest caz construirea si functionarea lor ar fi mai rentabile decat daca ar alimenta o singura familie. Pe timpul verii, cand energia solara este maxima, un parc energetic din mediul rural ar putea produce mai multa energie decat este necesara localitatii, astfel incat sa livreze energie electrica si in sistemul national.
O dificultate in implentarea acestui program ar fi gasirea surselor de finantare, mai ales in localitatile sarace. Specialistii romani nu au calculat cat costa un parc energetic complet, dar Nicolae Sdrula a precizat ca o simpla statie de biogaz, cu volumul de doi metri cubi, construita pentru o singura gospodarie, costa 3500 de euro. O asemenea instalatie ofera doar combustibil pentru prepararea hranei. Daca se doreste si alimentarea unei centrale termice, este necesara o statie de biogaz mai mare.
Comentariile tale pot fi postate aici
Foto: en.wikipedia.org/wiki/File:Biogas.jpg
Citeste si:
Timisoara, primul oras “zero deseuri”