Parcul Natural Văcărești va fi administrat de Primăria Generală a Capitalei

Parcul Natural Văcăreşti va fi administrat de Primăria Generală a Capitalei, a anunţat vineri Ministerul Mediului, în urma unei întâlniri la sediul ministerului între prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. De asemenea, poliţiştii locali şi comisarii de mediu vor acţiona împreună pentru combaterea arderilor ilegale din jurul Capitalei.

parcul natural văcărești

Totodată, Nicuşor Dan a anunţat că pentru amenajarea Lacului Morii şi Parcului Natural Văcăreşti se vor organiza concursuri internaţionale de soluţii.

”Avem un acord de principiu pentru amenajarea a două locuri importante ale Bucureştiului care aparţin Ministerului, prin Apele Române. Vorbim de Lacul Morii şi de Parcul Natural Văcăreşti. O să existe un parteneriat între Primăria Capitalei, Ministerul Mediului şi Apele române şi va exista un concurs internaţional de soluţii, ceea ce specialiştii reclamă de ani de zile, pentru obiective majore de investiţii publice să existe mari concursuri de soluţii care să plaseze Bucureştiul pe harta globală”, a anunţat primarul general Nicuşor Dan.

La rândul său, ministrul a spus că a finalizat metodologia de atribuire în administrare a ariilor naturale protejate.

„Aceasta este în vigoare din 20 octombrie 2020 şi dă posibilitatea oricărei autorităţi publice să preia în administrare Delta Văcăreşti. Parcul Văcăreşti are tot potenţialul să devină unul dintre cele mai căutate parcuri naturale urbane din Europa. Credem că preluarea în administrare a Deltei Văcăreşti de către Primăria Capitalei ar transfoma acest loc în ceea ce ne dorim cu toţii: un reper de biodiversitate de care populaţia să se poată bucura oricând”, a completat ministrul Mediului.

În cadrul întâlnirii de vineri au fost luate mai multe decizii pe teme care privesc calitatea aerului în Bucureşti, administrarea şi amenajarea unor obiective de mediu, dar şi programele de finanţare derulate de minister prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

Primarul general a subliniat că problema calităţii aerului este „una dintre cele mai importante” pe care Bucureştiul le are, iar administraţia precedentă ar fi „mimat” preocuparea pentru soluţionarea ei.

”Viitoarele echipe mixte formate din polițiști locali și comisari ai Gărzii Naționale de Mediu vor fi organizate, de săptămâna viitoare, pentru acțiuni care să stopeze acest fenomen, resimțit de populație în aproape fiecare weekend.”

În cadrul întrevederii au fost discutate și programele AFM, în mod special, cele care au impact în reducerea poluării aerului din București, cum este programul infrastructură verde în orașele din România.

Rețeaua de monitorizare a calității aerului din București va crește de la 8 puncte de măsurare la 85

Ministerul Mediului anunţă că a demarat cea mai mare extindere a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității
Aerului. Astfel, la nivel național, numărul punctelor de măsurare a calității aerului va crește de la 148 la 208. La acestea va fi adăugată și o rețea de 50 de senzori care va monitoriza aerul în Capitală.

”Cea mai mare parte din investiția în monitorizarea calității aerului va fi făcută în București. Capitala are deja un verdict al Curții Europene de Justiție pentru depășirile la concentrațiile de PM 10, dar și o procedură de infringement pentru depășirile concentrațiilor la NO2. Astfel, am decis ca numărul punctelor de măsurare a poluării din aerul Capitalei să crească de la 8, câte sunt în prezent, la 85. Această extindere va cuprinde și o rețea de 50 de senzori, Ministerul Mediului devenind prima autoritate de Mediu din Europa care va deține o astfel de rețea”, a mai spus Mircea Fechet.

Citeşte şi:

Ministrul Mediului: Poluarea din Capitală este cauzată de trafic și de încălzirea rezidențială
Greenpeace și Zero Waste au făcut un ghid practic cu măsuri în cazul arderilor de deșeuri
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri