Parc eolian cu finantare germana in Alba

Una dintre cele mai mari companii din lume in ceea ce priveste dezvoltarea de proiecte legate de energia eoliana ar putea construi in judetul Alba un parc eolian de dimensiuni medii, potrivit reprezentantilor Agentiei Locale a Energiei Alba (ALEA), informeaza Rompres.

Reprezentanti ai Consiliului Judetean Alba si ai ALEA s-au intalnit, recent, la Hanovra, prin intermediul Societatii Germane de Cooperare Tehnica (GTZ), cu directorul uneia dintre cele mai mari companii din lume in ceea ce priveste dezvoltarea de proiecte legate de energia eoliana. Acesta s-a aratat dispus sa vina in Alba, alaturi de un reprezentant al GTZ, pentru a evalua conditiile tehnice (starea retelei, infrastructura, pozitii).

Compania respectiva are deja doua proiecte in dezvoltare in Romania, mai precis in Dobrogea. Delegatia romana a efectuat si o vizita la WindGuard – Varel, o societate orientata catre servicii in domeniul energiei eoliene (operare in parcuri eoliene, coordonare de proiect, masuratori ale turbinelor eoliene, cercetare si consultanta, cursuri de training, proiecte internationale).

De asemenea, a avut loc si o vizita la sediul Administratiei regiunii Hanovra, unde au fost prezentate aspecte ale planificarii spatiale a parcurilor eoliene, standardele la care trebuie sa se ridice asemenea constructii si modul in care se autorizeaza acestea. Reprezentantii ALEA si ai CJ Alba au vizitat si un santier al societatii Windwarts Energie GmbH din Hanovra, unde se monteaza in prezent 5 turbine eoliene de cate doi megawati, prilej cu care au fost oferite explicatii privind dezvoltarea unui proiect de parc eolian incepand de la alegerea locatiei pana la punerea lui in functiune.

In 2006, in ceea ce priveste energia eoliana, Germania avea 20.622 megawati putere instalata, de doua ori mai mult decat Statele Unite, de noua ori mai mult decat China si de aproximativ 13 ori mai mult decat Franta. Totodata, Germania detinea aproape 28% din cota mondiala de energie produsa de vant.

Autoritatile germane au o politica foarte precisa de promovare a acestui tip de energie. In 1991 a fost adoptat primul document legat de industria eoliana. In 1997, prin schimbarea codului federal al constructiilor, turbinele de vant au fost considerate proiecte de constructii privilegiate. Un an mai tarziu, Germania a adoptat inca un act care garanteaza prioritatea surselor de energie regenerabila.

In prezent, legislatia este favorabila – un producator de energie eoliana din Germania are siguranta ca va vinde toata energia pe care o produce la un pret minim care ii va permite sa isi amortizeze investitia, dupa cum sustin reprezentantii ALEA.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri