Ministerul Mediului si Padurilor si Consiliul Judetean Arad vor sa colecteze 100% din deseurile din zonele urbane si rurale, sa inchida si sa reabiliteze gropile de gunoi neconforme din judet si sa depoziteze deseurile biodegradabile conform normelor Uniunii Europene (UE).
Acestea sunt doar trei dintre obiectivele proiectului de realizare a unui sistem de management integrat al deseurilor care va fi implementat in judetul Arad.
In cadrul proiectului vor fi achizitionate echipamente de colectare si transport de deseuri, vor fi construite patru statii de transfer (Chisineu-Cris, Sebis, Ineu-Mocrea si Barzava) si vor fi construite o linie de sortare si o statie de compostare a deseurilor.
De asemenea, vor fi inchise si reabilitate zece depozite urbane si 113 depozite rurale. In prezent, in judetul Arad exista o singura groapa de gunoi ecologica.
“Una dintre cele mai mari probleme ale Romaniei sunt deseurile. Avem inchise 136 de gropi neconforme cu prevederile UE si mai avem de inchis 100 pana in 2018; si avem si unele gropi care functioneaza ilegal. Avem patru judete care, din vara, vor fi nevoite sa duca deseurile in alte judete (Satu Mare, Vaslui, Timis si Bacau)”, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Lazlo Borbely.
Valoarea proiectului depaseste 29.600.000 euro din care 21.000.800 euro provin din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, iar implementarea acestuia va dura pana in 2013.
“In ce priveste absorbtia fondurilor, nu am fost multumit de ce s-a facut pana anul trecut: au fost absorbite aproximativ 400 milioane euro, fata de 995 milioane euro in 2008. Anul asta avem ambitia nu numai sa recuperam din restante si intarzieri, dar sa fim primii la sfarsitul anului in ce priveste numarul de contracte incheiate”, a declarat ministrul.
La semnarea contractului cu CJ Arad, ministrul Mediului a precizat ca Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu) a fost laudat de Comisia Europeana care il considera a fi unul dintre cele mai bine structurate programe de mediu din UE.
Text: Carmen Albisteanu