Papagalii kakapo, cei mai mari din lume și pe cale de dispariţie, ameninţați de un nou pericol

Cel mai mare papagal din lume, kakopo, specie pe cale de dispariție este afectat de o infecţie respiratorie fungică, numită aspergiloză, anunță oameni de ştiinţă din Noua Zeelandă.

Şapte papagali din insula Insula Codfish au decedat, dintre care două exemplare adulte, iar 36 au primit tratament, potrivit Departmentului pentru Conservare (DOC). Este o pierdere uriașă pentru această specie care numără mai puţin de 150 de exemplare adulte.

Kakapo este cea mai greoaie specie de papagal din lume – femelele cântăresc circa 1,4 kilograme, iar masculii ajung la 2,2 kilograme. Aceștia trăiesc cel puţin 60 de ani. 

”Aspergiloza are un impact devastator asupra kakapo”, a spus DOC în cadrul unui comunicat.

Noua ameninţare vine la scurt timp după ce, în urmă cu câteva săptămâni, specialiştii au anunţat un sezon de reproducere excepţional pentru această specie de păsări nocturne incapabile să zboare.

Mulţumită eforturilor susţinute timp de mai multe decenii de oamenii de ştiinţă, numărul exemplarelor de kakapo – circa 50 în anii ’90 – a crescut considerabil. 

Programul de reproducere, monitorizat îndeaproape, a contabilizat 249 de ouă, oferind speranţa că circa 75 de pui vor supravieţui în acest an, de două ori mai mulţi în comparaţie cu recordul anterior. 

În prezent, însă, eforturile se concentrează pe salvarea păsărilor infectate cu aspergiloză, afecţiune care a ucis un singur kakapo înainte de anul acesta, potrivit unui medic veterinar din Auckland, James Chatterton.

”Este o ameninţare fără precedent şi depunem eforturi pentru a înţelege de ce se întâmplă anul acesta. La ora actuală, ipoteza noastră este clima: a fost un an foarte fierbinte în sud „, a declarat specialistul pentru postul TVNZ.

Temperatura ridicată şi suprapopularea cuiburilor de pe Insula Codfish ar fi putut provoca o abundenţă de spori de aspergiloză. 

Deoarece nu pot zbura, aceste păsări sunt vulnerabile în faţa atacurilor prădătorilor, iar populaţia lor a fost decimată de pisicile şi hermelinele introduse de coloniştii europeni în secolul al 19-lea.

Kakapo (Strigops habroptila), o pasăre nativă din Noua Zeelandă, cunoscută sub numele de bufniţa-papagal datorită aspectului său neobişnuit care împrumută caracteristici de la aceste două specii, se află pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (International Union for Conservation of Nature, IUCN). 

Perioada de reproducere a acestor păsări durează trei-cinci luni şi are loc o dată la doi-cinci ani. Femelele, care au nevoie de 5-11 ani pentru a ajunge la vârsta reproducerii, se ocupă singure de cele unu până la patru ouă depuse. 

Kakapo este o specie protejată prin lege în Noua Zeelandă şi este listată în apendicele 1 al CITES – Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie. 

Toate exemplarele sunt urmărite în permanenţă cu ajutorul sistemelor de localizare, iar fiecare cuib este monitorizat prin camere de luat vederi cu infraroşu şi senzori de proximitate. În plus, toate speciile invazive, precum şobolanii şi pisicile, de care kakapo nu se poate apăra, au fost eradicate din regiunile în care trăieşte această pasăre.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri