Papa Francis: defrișările și pierderea biodiversității ar trebui tratate ca amenințări globale

Papa Francis a declarat că defrișările și pierderea biodiversității în state individuale nu ar trebui tratate ca și probleme locale, deoarece amenință viitorul întregii planete.

Francis a ținut discursul într-o vizită în Madagascar, care a pierdut aproximativ 44% din suprafața împădurită în ultimii 60 ani, în special din cauza exporturilor ilegale de lemn de trandafir și lemn de abanos.

Papa Francis a atras atenția asupra corupției și a asociat-o cu sărăcia persistentă, pe termen lung, braconaj și exporturi ilegale ale resurselor naturale.

Într-o declarație către președintele Madagascarului, Andry Rajoelina, Francis a declarat că unii oameni profită de pe urma defrișărilor excesive și a pierderii biodiversității.  

„Deteriorarea biodiversității compromite viitorul țării și a Pământului, casa noastră comună. Ultimele păduri ale lumii sunt amenințate de incendii, braconaj, tăierea nerestricționată a zonelor împădurite valoroase. Biodiversitatea plantelor și a animalelor este amenințată de contrabandă și exporturi ilegale.”, a declarat Francis.

Papa Francis a declarat urgență climatică globală și cere liderilor să ia măsuri rapide

El a adăugat că este nevoie de crearea unor noi locuri de muncă pentru oamenii a căror ocupații rănesc mediul.

„Nu poate exista o abordare ecologică reală sau eforturi eficente de a proteja mediul fără obținerea justiției sociale capabile să respecte dreptul la destinația comună a bunurilor Pământului, nu doar pentru generațiile prezente, dar și pentru cele care vor urma.”

Madagascar este una dintre cele mai sărace țări din lume. Conform ONU, peste 90% din populația sa de 26 de milioane de oameni trăiește cu sub 2 dolari pe zi, iar malnutriția infantilă este des întâlnită.

Conform grupurilor de mediu, în timpul administrației lui Rajoelina derișările au crescut semnificativ, Madagascar fiind unul dintre principalii furnizori de lemn de trandafir și lemn de abanos pentru China.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri