Energia solara a fost considerata ani buni drept o alternativa mai sigura si mai curata la arderea combustibililor fosili, utilizata pentru a completa cererea crescanda de electricitate. Totusi, au existat intotdeauna voci care au avertizat ca tehnologia folosita in producerea energiei solare nu este lipsita de impact asupra mediului. Va invitam sa descoperiti principalele avantaje, dar si cateva dintre aspectele mai putin luminoase ale panourilor solare. Se stie cu certitudine ca panourile solare polueaza. Insa o fac mult mai putin decat combustibilii conventionali, astfel ele sunt o alternativa mai buna de producere a energiei decat carbunele sau gazul metan. Iar pe masura ce tehnologia avanseaza, preturile tot mai mici si performantele crescute ale sistemelor cu panouri solare vor face ca ele sa fie din ce in ce mai utilizate in intreaga lume.
Text de Raluca Petrescu
PRO:
- Cu toate ca nu este lipsit de emisii, procesul de productie a panourilor solare este mult mai putin poluant decat tehnologiile conventionale bazate pe combustibili fosili.
- Energia produsa de panourile solare este cu pana la 90% mai curata decat cea furnizata de combustibilii fosili. Gazul metan elibereaza 450 grame de CO2, iar carbunele 850 de grame, la producerea aceleiasi cantitati de energie.
- Cea mai mare cantitate de poluare generata de panouri rezulta in urma procesului de productie, precum si a transportului acestora.
- Spre deosebire de alte tehnologii ce produc energie din surse regenerabile (turbinele eoliene), panourile solare sunt perfect silentioase.
- Unul dintre marile avantaje ale panourilor solare este ca pot produce energie in zone izolate, care nu sunt conectate la reteaua nationala. Acesta este principiul functionarii satelitilor, care sunt alimentati in spatiu de celule solare eficiente energetic.
- Panourile solare pot fi eficiente in unele zone ale globului, iar noile tehnologii permit cresterea eficientei productiei si in zilele innorate.
- Instalatiile pot fi montate pe acoperis, fapt ce elimina problema identificarii unui spatiu potrivit.
- Un alt avantaj este costul. Desi investitia initiala in panouri poate fi mare, odata instalate, acestea furnizeaza energie fara niciun cost, ceea ce amortizeaza rapid investitia.
- Folosirea energiei solare reduce dependenta de combustibilii fosili.
CONTRA:
- Panourile solare nu sunt o tehnologie complet verde, iar producerea de energie electrica cu ajutorul lor presupune emisii de CO2, la fel ca in cazul combustibililor fosili. Diferenta consta in cantitate.
- Estimativ, un metru patrat de panouri solare elibereaza in atmosfera o cantitate de CO2 ce variaza intre 75 si 314 kg/an. Astfel, in conditii normale, producerea unui kWh de energie electrica prin intermediul panourilor solare duce la eliberarea a 70-150 grame de CO2 in atmosfera.
- Un mare minus al panourilor solare este pretul initial de achizitie si instalare. In plus, in cazul cladirilor mari sunt necesare mai multe panouri pentru a furniza energia necesara, ceea ce poate fi foarte costisitor.
- Costurile pentru realizarea izolatiei termice si a sistemelor de incalzire sunt mai mari decat pentru cele clasice.
- Energia solara poate genera electricitate doar pe timpul zilei.
- Starea vremii poate afecta eficienta panourilor solare, ceea ce restrange aria lor de utilizare. Practic, dispozitivele sunt ineficiente in zonele in care predomina anotimpul ploios.
- Amplasarea imobilului pe axe geografice incorecte determina scaderea randamentului instalatiei.
- In zonele industriale, cu multa poluare atmosferica, eficienta panourilor are, de asemenea, de suferit.
- Cele mai scumpe, bine construite si avansate panouri functioneaza cu o eficienta de 40%. Aceasta inseamna ca, din cantitatea de lumina care intra in contact cu panoul, doar 40% este utilizata in procesul de productie a energiei.
- Productia celulelor fotovoltaice necesita metale toxice (mercur sau cadmiu) si elibereaza CO2, care contribuie la incalzirea globala.
- Cresc riscurile de distrugere in caz de calamitati, panourile fiind vulnerabile in cazul intemperiilor.