Piata tehnologiilor pentru energie din surse regenerabile este blocata in Romania. Amanarea programului Casa Verde de catre Ministerul Mediului, lipsa infrastructurii si a programelor de promovare a tehnologiilor sunt doar doua aspecte care ii incurca pe importatorii de tehnologii. D.G.M. Solarsystems este singura companie care produce panouri fotovoltaice in tara noastra, dar acest aspect nu constituie inca un avantaj, pentru ca, deocamdata, pe piata romaneasca nu exista practic niciun beneficiu, nici pentru compania producatoare, nici pentru potentialii clienti.
Text de Oana Neneciu
Garantie romaneasca
D.G.M. Solarsystems comercializeaza si produce panouri fotovoltaice si sisteme de iluminat stradal cu panouri solare incorporate, atat in Romania, cat si in alte tari est-europene. Producerea panourilor in Romania constituie un avantaj, spune Dan Stefanica, director in cadrul companiei, si asta pentru ca se elimina practic un intermediar.
„Avantajul pe care eu il vad este calitatea panourilor. Apoi, suntem mai usor de gasit, daca exista cumva probleme suntem mai aproape, cel putin pentru Romania, dar si pentru tarile pe care le avem in portofoliu, tarile din Europa de Est. Pana la urma, este important sa poti oferi o garantie palpabila a produselor. Componentele pe care le utilizam sunt in mare parte aduse din Europa, incercam pe cat posibil sa evitam China. Celulele pe care le-am folosit pana acum sunt din Germania si din Statele Unite. Un alt avantaj este ca suntem si instalatori, construim panourile si furnizam si astfel de instalatii, deci, practic, se poate sari peste un intermediar“, arata Dan Stefanica.
Panourile fotovoltaice pe care le produce compania sunt de cea mai inalta calitate si eficienta si au o garantie de produs de 10 ani. Cat priveste puterea nominala, panourile au garantie de 12 ani la randament de 90% si de 25 de ani pentru un randament de 80%. Cu toate acestea, compania nu se poate lauda, dupa aproape doi ani de activitate in Romania, cu proiecte importante, si asta pentru ca preturile mari si lipsa unor beneficii din partea statului ii impiedica pe potentialii investitori.
Tara nimanui
Programul Casa Verde a inchis total piata din Romania, iar lipsa unor reglementari in ceea ce priveste productia de energie regenerabila este un
al doilea motiv pentru care ramanem in urma in acest segment. Daca in aproape toate tarile europene se garanteaza un pret minim pentru energia produsa dinresurse regenerabile, cum este soarele, in Romania nimeni nu poate spune care sunt conditiile cuplarii unei instalatii fotovoltaice la reteaua de distributie nationala. Nu exista reguli si nu se poate spune care sunt actele necesare pentru o persoana fizica sau pentru o companie care doreste cuplarea la reteaua nationala de electricitate.
„Programul Casa Verde ar fi fost un pas destul de important pentru a deschide aceasta piata catre micii consumatori, pentru familii. Altfel, tehnologia costa destul de mult si nu stiu daca o familie si-ar permite costurile integrale ale acestor produse. In primul rand acum, in absenta programului, ne adresam sectorului privat. Speram ca lucrurile sa inceapa sa se miste din orice directie, sector privat, de stat sau rezidential. Primul care ne poate ajuta este statul, prin stimularea pietei, altfel este prea greu“, crede Dan Stefanica.
Primul pas ar fi stabilirea unor reguli privind productia de energie regenerabila. Deocamdata, conform datelor companiei, exista posibilitatea de cuplare la reteaua nationala de distributie a energiei, dar pe banii proprietarului instalatiei de energie regenerabila, iar un pret pe kW prestabilit sau garantat nu exista. Cum nu exista nici o procedura.
„In Romania nu exista nimic pus la punct. Nu exista nici macar modalitatea de compensare pentru instalatiile mici, sa se faca o compensatie a ceea ce consuma si ceea ce da in retea. Acum am facut un pas inainte, am facut un proiect de 2 kW si incercam sa colaboram cu distribuitorul de energie, sa vedem care sunt pasii necesari pentru obtinerea acestor autorizatii. Din datele noastre, cel putin la nivel regional, suntem prima companie care a facut o astfel de cerere si chiar am ramas surprinsi. In primul rand, nu au avut o asemenea cerere, apoi ne-am lovit de aspectul ca nu se stie ce acte trebuie sa depunem si ce avize de racordare trebuie sa ne dea. Plus ca partea noastra se opreste la proiectarea instalatiilor, toata partea de legatura, de la instalatie pana la reteaua lor, se face conform conditiilor distribuitorului, care costa foarte mult. Problema e ca nu avem un raspuns clar. Ar fi mult mai usor sa avem niste reguli de urmat“, spune Dan Stefanica.
Gata de actiune
In prezent, D.G.M. Solarsystems asteapta vremuri mai bune pentru piata de energii regenerabile din Romania. Fabrica din Piatra Olt, de
langa Slatina, are deja activitate, dar pentru a obtine profit sunt necesare masuri din partea autoritatilor.
„Este o fabrica micuta, pentru ca nu e inteligent sa pleci din start cu o fabrica foarte mare, nu ne comparam cu China, de exemplu. Noi avem o capacitate de 3, pana la 4 megawati pe an, dar asta e o chestie relativa, daca avem comenzi putem mari capacitatea. Calitate trebuie sa ai si pofta de lucru, care romanilor le cam lipseste“, crede directorul.
Cat priveste preturile tehnologiilor, acestea vor scadea numai intr-o piata activa si numai daca vor veni mai multe companii in Romania care sa produca tehnologiile, afirma Dan Stefanica.