O echipă de ingineri chinezi au creat un nou panou solar hibrid care poate recolta energie electrică din picături de ploaie.
Panoul folosește tehnologia nanogeneratoarelor triboelectrice (TENG), care convertesc energia mecanică în electricitate. Efectul triboelectric determină apariția sarcinilor electrice în procesul de frecare a două materiale diferite. Această tehnologie ar putea fi folosită în viitor pentru recoltarea energiei statice de pe îmbrăcăminte, roți de mașină sau ecrane touchscreen.
Pentru a crea nanogeneratorul triboelectric, inginerii au adăugat două straturi transparente din polimer pe panoul solar. Primul strat este compus din polidimetilsiloxan, iar stratul inferior din poli (3,4-etilendioxitiofen): poli(stirensulfonat), aceste materiale fiind biocompatibile și având conductivitate electrică ridicată. Pentru a crește eficiența, straturile de polimer au fost imprimate cu șanțuri modelate după cele ale DVD-urilor, pe care se înscriu date.
Când picăturile de ploaie cad pe panou, împing stratul de deasupra pe cel de dedesubt, care apoi funcționează ca electrod între nanogenerator și panoul solar.
Electricitatea obținută din panoul hibrid este încă modestă, în jur de 2.14 V, însă oamenii de știință sunt optimiști că această tehnologie ar putea fi dezvoltată la scară largă.
Nu este prima oară când o astfel de tehnologie a fost încorporată într-un panou solar, dar dispozitivul creat de echipa chineză este mai simplu și mai ușor de fabricat decât modelele precedente. Panourile solare hibride ar putea fi o soluție eficientă pentru recoltarea energiei din mediul înconjurător, indiferent de condițiile meteorologice.