Panama, primul stat din America Centrală care a interzis pungile de plastic de unică folosinţă

Panama a devenit săptămâna trecută primul stat din America Centrală care a interzis pungile de plastic de unică folosinţă în spaţiile comerciale, în încercarea de a reduce poluarea de pe plaje.

Acest stat cu doar patru milioane de locuitori se alătură astfel unui număr de peste 60 de ţări, printre care Chile şi Columbia, care au interzis total sau parţial pungile de plastic de unică folosinţă sau au introdus taxe pentru a descuraja folosirea acestora.

Supermarketurile, farmaciile şi comercianţii cu amănuntul din Panama vor trebui să înceteze imediat să mai folosească pungile tradiţionale din polietilenă, în timp ce angro-urile vor avea timp până în 2020 să se conformeze acestei politici. 

Autorităţile vor aplica amenzi pentru nerespectarea acestei interdicţii, însă vor exista şi excepţii, cum ar fi utilizarea pungilor de plastic din motive sanitare, spre exemplu în cazul alimentelor crude

Pe străzile orașului Panama, există semne cu expresia „mai puține pungi, mai multă viață”, care le amintesc trecătorilor că măsura a intrat în vigoare.

„Pare a fi o măsură bună pentru că ne ajută să evităm să continuăm să poluăm străzile și comunitatea”, a declarat Victoria Gomez, secretar de 42 de ani în centrul orașului Panama.

Păsările, țestoasele, focile, balenele și peștii au adesea probleme, fie că rămân încurcate în plase sau ingerează resturile de saci de plastic din America Latină, una dintre cele mai biodiverse regiuni din lume. De-a lungul coastei Panamei, plajele sunt pline de gunoi din plastic, în special în zonele populate.

Având în vedere estimările care indică o creştere a consumului, fără noile politici anti-poluare, se așteaptă ca, până în 2050, oceanele să conțină mai multe materiale plastice decât pești în greutate, potrivit raportului New Plastics Economy publicat de Fundația Ellen MacArthur în 2016.

spot_img

Ultimele știri