Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, omul de afaceri brailean Gheorghe Caruz, a contestat in instanta o amenda in valoare de 35.000 lei, aplicata de comisarii de mediu pentru evacuare repetata in fluviul Dunarea de ape uzate de la ferma sa de crestere a porcilor, informeaza Agerpres.
Complexul de Porci a fost amendat, la sfarsitul lunii trecute, cu 35.000 lei pentru evacuare repetata in fluviul Dunarea de ape uzate cu valori determinate ale indicatorilor, respectiv consum biochimic de oxigen la cinci zile si azot total care depaseste valorile maxime admise, fara respectarea autorizatiei de gospodarire a apei.
Gheorghe Caruz sustine ca amenda a fost aplicata pentru o fapta care nu exista, motiv pentru care a depus o contestatie in instanta, in timp ce directorul coordonator adjunct al Garzii de Mediu Braila, Marian Dragomir, precizeaza ca dosarul este intocmit legal si in mod profesionist, incluzand documente care vor fi de ajutor in cazul unui proces.
La sfarsitul lunii trecute, comisarii Garzii de Mediu Braila au descoperit ca sursa mirosurilor care fac insuportabile zilele de vara la Braila si care au dus, in repetate randuri, la proteste din partea organizatiilor de mediu si a cetatenilor este reprezentata de peste 4.200 tone de composit, lasate sa fermenteze pe o platforma betonata in incinta unitatii.
Resturile gasite sunt formate din namolul scos din bazinele de decantare ale statiei de epurare, namol rezultat din balegar, urina de porc si ape uzate provenite de la spalarea halelor. In mod normal, acest namol trebuie tinut in aer liber maximum 13 luni, timp in care se transforma in compost propice utilizarii ca ingrasamant natural.
Lasat mai mult timp in aer liber, namolul fermenteaza dupa fiecare ploaie care il uda, raspandind in atmosfera mirosurile greu de suportat. Potrivit sefului Garzii de Mediu, Complexul de Porci se afla in procedura de revizuire a autorizatiei integrate de mediu, procedura care dureaza de un an de zile, ceea ce inseamna o perioada foarte mare pentru obtinerea acestui gen de avize.
Gheorghe Caruz are termen pana in 2011 sa isi rezolve problemele de mediu, investitii care se ridica la peste 800 mii euro, iar, potrivit Comisariatului Braila al Garzii Nationale de Mediu, el este in grafic cu implementarea acestor obiective. Autorizatia de mediu eliberata pentru Complexul de Porci prevede obligativitatea de a se realiza, o data pe an, analize de laborator care sa arate concentratia de amoniac si de hidrogen sulfurat, substante responsabile de producerea mirosului la nivelul halelor si al platformei de depozitare a dejectiilor animale.
In vara anului trecut, filiala din Braila a Partidului Ecologist din Romania a organizat un miting de protest impotriva ‘mirosurile pestilentiale’ emanate de Complexul de Crestere a Porcilor din Braila, sub sloganul "Respectati-ne".