Pamantul se afla in plina extinctie a vietii

Planeta noastra se afla in mijlocul celei de-a sasea mari extinctii a vietii. Aproximativ 50% dintre speciile de plante si animale sunt pe cale de disparitie. Principala cauza a fenomenului sunt activitatile umane destructive. Potrivit cercetatorilor, oamenii vor trai sa vada cum peste jumatate dintre speciile de pe Pamant vor disparea, informeaza Science Daily.

Precedenta extinctie in masa, apropiata de nivelul celei din ziua de astazi, a avut loc in urma cu 65 milioane de ani, in Cretacic, si se crede ca a fost rezultatul coliziunii unui meteorit cu Pamantul. In virtutea actualei crize, oamenii de stiinta, biologii si botanistii din intreaga lume desfasoara investigatii ample pentru a stabili ce specii au prioritate in a fi salvate.

Unele specii sunt mai importante decat altele in conservarea functiilor vitale ale ecosistemelor, au descoperit cercetatorii. Aceste specii tind sa fie unice din punct de vedere genetic. De aceea, ei studiaza istoria evolutionista pentru a se ghida in eforturile de selectie si pentru a intelege potentialele urmari ale pierderilor de specii.

Studii recente au dezvaluit ca sistemele ecologice cu mai putine specii produc in general mai putina biomasa decat cele cu mai multe specii. Mai putina biomasa presupune ca mai putin dioxid de carbon este absorbit din atmosfera si mai mult oxigen este produs. De asemenea, pierderea speciilor unice din punct de vedere genetic reduce productivitatea unui ecosistem mai mult decat o face imputinarea speciilor inrudite intre ele. Si cu cat sunt mai diferite genetic speciile, cu atat impactul asupra biomasei produse de un ecosistem este mai simtitor.

Altfel spus, pierderea unor specii unice poate fi mai daunatoare mediului decat a unor specii care se aseamana intre ele. Prin urmare, oamenii de stiinta vor alege sa-si indrepte eforturile spre salvarea speciilor unice, pe masura ce le vor gasi in fiecare dintre ecosisteme.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri