Pamantul, in pragul celei de-a sasea extinctii

Pe Terra au avut loc cinci extincții în masă și ne apropiem cu pași repezi de a șasea, avertizează oamenii de știință, potrivit RTV.ro.

Stuart Pimm de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord, crede că acțiunile oamenilor grăbesc de 1.000 de ori dispariția speciilor.

Se întâmplă de 10 ori mai repede decât au calculat biologii până acum. Fără acțiunea omului, studiul a calculat că o specie dintr-un milion dispare în fiecare an. Însă oamenii sunt responsabili pentru faptul că această cifră a crescut la 100 și chiar la 1.000 dintr-un milion”, susțin Stuart Primm și echipa lui, potrivit Tech Times.

În trecut, Pamantul a suferit cinci extincții masive, însă cea mai gravă a fost cea de acum 250 de milioane de ani, când 96% dintre speciile marine și 70% dintre speciile de uscat au dispărut. Tot procesul de extincție a durat doar 60.000 de ani.

Începem prin a ne întreba câte specii sunt cunoscute și câte rămân neidentificate. Apoi, luăm în consderare măsura în care acțiunile oamenilor duc la creșterea ratei de extincție. Anumite zone sunt afectate diferit și au niveluri de protecție inegale. Schimbarea ratei de extincție depinde de felul în care se propagă amenințările, în ce direcție se îndreaptă aceste amenințări și dacă sunt contracarate prin măsuri de protecție”, se arată în studiu.

Citește mai multe aici.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri