Palau va interzice cremele de protecție solară care conțin substanțe chimice dăunătoare coralilor

Statul insular Palau va interzice cremele de protecție solară care conțin substanțe chimice dăunătoare coralilor începând cu anul 2020. Palau se află în nord-vestul Oceanului Pacific și este o renumită destinație pentru scufundări, adăpostind numeroase specii marine și recife de corali.

Un purtător de cuvânt al președintelui Tommy Remengesau a explicat că există dovezi științifice că substanțele chimice găsite în majoritatea cremelor de protecție solară sunt toxice pentru corali, chiar și în doze mici. El a spus că locurile de scufundare sunt vizitate de aproximativ patru bărci pe oră care sunt pline de turiști, stârnind îngijorarea că o acumulare a acestor substanțe în mediu ar putea răni iremediabil coralii.

Începând cu 1 ianuarie 2020, va fi interzisă utilizarea și comercializarea cremelor de protecție solară care conțin 10 substanțe dăunătoare coralilor, printre care și oxibenzon, octinoxat și unii parabeni. Cei care vor importa sau vor vinde creme conținând aceste chimicale vor primi o amendă de 1000 de dolari, iar turiștii care aduc în țară cremele interzise le vor avea confiscate.

Substanțele chimice interzise fac coralii mai susceptibili la fenomene de albire și încetinesc creșterea puilor de corali. Poluarea cu aceste chimicale poate afecta recife aflate până la 5 kilometri depărtare.

Interdicția este o premieră mondială, Palau fiind prima țară care ia o asemenea măsură. Hawaii a anunțat interzicerea cremelor de protecție solară care conțin octinoxat și oxibenzon, însă legea va intra în vigoare abia în 2021.

Palau este considerat pionier global în protecția marină. În 2009, Palau a inaugurat primul sanctuar dedicat rechinilor din lume. Statul a interzis pescuitul comercial în apele sale iar începând cu 2017, vizitatorii sunt obligați să semneze o promisiune că vor respecta mediul înconjurător.

Craig Downs, director executiv la Haereticus Environmental Laboratory în Hawaii, a declarat pentru The Guardian că alte națiuni ar trebui să țină cont de măsurile luate de Palau.

„Este prima țară care interzice aceste chimicale din turism. Cred că este grozav, sunt proactivi. Nu vor să fie ca Thailanda, Filipine și Indonezia, unde au trebuit să închidă plaje. Recifele de corali din jurul acelor plaje au murit.”

Downs a explicat că substanțele chimice folosite pentru protecția UV au rămas neschimbate în ultimii 50 de ani și că este nevoie de inovații din partea producătorilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri