Paiele de băut „ecologice” pot conține substanțe chimice „permanente” și potențial toxice, ridicând întrebarea dacă sunt cu adevărat mai bune pentru mediu decât paiele din plastic, conform cercetătorilor.
O echipă de cercetători belgieni a descoperit substanțe chimice „permanente”, care pot fi dăunătoare pentru oameni, viața sălbatică și mediul, în 18 din cele 20 de tipuri de paie de băut din hârtie testate.
Numeroase țări, precum Marea Britanie, Belgia și inclusiv România, au interzis comercializarea produselor din plastic de unică folosință, inclusiv paiele de băut, astfel că variantele vegetale au devenit opțiuni populare.
Într-o analiză inedită în Europa și a doua la nivel global, cercetătorii au examinat 39 de tipuri de paie de băut pentru prezența substanțelor chimice sintetice numite perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS).
Majoritatea paielelor testate conțineau PFAS, iar aceste substanțe au fost mai frecvente în paiele de hârtie și bambus, potrivit unui studiu publicat în jurnalul „Food Additives and Contaminants”.
Thimo Groffen, cercetător în domeniul mediului la Universitatea din Antwerp, a explicat că echipa de cercetători a dorit să afle dacă paiele de băut vegetale vândute în Belgia conțin PFAS, după ce aceste substanțe au fost găsite în paiele vândute în SUA.
Au fost achiziționate 39 de tipuri de paie de băut din cinci materiale diferite – hârtie, bambus, sticlă, oțel inoxidabil și plastic – din magazine, supermarketuri și restaurante fast-food, și au fost supuse la două runde de teste pentru PFAS.
Majoritatea mărcilor – 27 din 39, adică 69% – conțineau PFAS, iar în total au fost identificate 18 tipuri diferite de astfel de substanțe.
Cele mai mari riscuri de conținut de PFAS au fost înregistrate în cazul paielor de hârtie, cu aceste substanțe prezente în 90% dintre probele testate.
PFAS au fost detectate și în patru din cinci tipuri de pai de băut din bambus, în trei din patru mărci de paie de plastic și în două din cinci tipuri de paie de sticlă. Nu au fost detectate PFAS în niciuna dintre paiele de oțel.
Prezența substanțelor chimice în majoritatea tipurilor de paie de băut din hârtie indică faptul că în unele cazuri, PFAS ar putea fi folosite pentru proprietățile lor hidrofobe, au subliniat cercetătorii.
Studiul nu a investigat dacă PFAS se pot transmite din paiele de băut „ecologice” în lichide.
Cel mai comun tip de PFAS identificat, acidul perfluorooctanoic (PFOA), a fost interzis la nivel global începând cu anul 2020.
De asemenea, au fost identificate acidul trifluoroacetic (TFA) și acidul trifluorometansulfonic (TFMS), tipuri de PFAS cu „lanțuri extrem de scurte”, foarte solubile în apă și care ar putea ajunge în băuturi prin intermediul paielor, potrivit raportului.
Cercetătorii au explicat că concentrațiile de PFAS au fost reduse și că, având în vedere că majoritatea oamenilor utilizează paie de băut doar ocazional, riscul pentru sănătatea umană este limitat.
Cu toate acestea, PFAS ar putea rămâne în organism timp îndelungat și concentrațiile s-ar putea acumula în timp, a avertizat echipa de cercetători.
PFAS sunt folosite într-o gamă variată de produse de uz comun, de la îmbrăcăminte la veselă de gătit, antiaderente și rezistente la apă, căldură și pete.
Aceste substanțe se descompun foarte lent în timp și pot persista în mediu mii de ani, de aici și numele de „substanțe chimice permanente”.
Ele au fost asociate cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi reacții încetinite la vaccinuri, greutate mică la naștere, afecțiuni ale glandei tiroide, creșterea nivelului de colesterol, leziuni hepatice, cancer renal și cancer testicular.
„Cantitățile mici de PFAS, deși în ele însele nu sunt dăunătoare, se pot adăuga la încărcătura chimică deja existentă în organism„, a declarat Groffen.
„Acest studiu nu a detectat PFAS în paietele de oțel inoxidabil, astfel că îi sfătuiesc pe consumatori să opteze pentru acest tip de paiete sau, pur și simplu, să renunțe la utilizarea paielor„, a adăugat acesta.
„Paietele din materiale vegetale, cum ar fi hârtia și bambusul, sunt adesea promovate ca fiind mai durabile și mai ecologice decât cele din plastic. Cu toate acestea, prezența PFAS în aceste paiete înseamnă că acest lucru nu este neapărat adevărat„, a conchis cercetătorul.
Consumul de pește din SUA a devenit echivalent cu a bea apă contaminată
Raport AEM: Aprox. 10% din cancere sunt asociate cu poluarea